Αύγουστος 2024

H FOSSCOMM 2024, το ετήσιο συνέδριο ανοικτού λογισμικού και ελεύθερου λογισμικού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Νοεμβρίου 2024 στον χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο FOSSCOMM αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, φοιτητές και λάτρεις του ανοικτού λογισμικού να μοιραστούν τις γνώσεις τους, να ανταλλάξουν ιδέες και να προωθήσουν την καινοτομία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση και να επιταχυνθεί η αξιοποίηση της ΤΝ/ΜΛ στον Δημόσιο Τομέα, ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση – GR digiGOV-innoHUB θέτει τα θεμέλια για έναν ισχυρό συνασπισμό ενδιαφερομένων για την ΤΝ, βασιζόμενος στην υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνη, την ικανότητα, τις υποδομές και τις πρωτοβουλίες των εταίρων του, καθώς και άλλων συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών κόμβων Καινοτομίας (EDIHs).

Πόσο μεγάλη υπόθεση είναι ο ανοιχτός κώδικας; Σύμφωνα με μια μελέτη του Ιανουαρίου του 2024 από το Harvard Business School, η ανοικοδόμηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) θα κόστιζε 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια εάν οι εταιρείες έπρεπε να αναπτύξουν αντίστοιχη τεχνολογία. Από αυτό το κόστος, «το 96% της αξίας από την πλευρά της ζήτησης δημιουργείται μόνο από το 5% των προγραμματιστών Ανοιχτού Κώδικα”

Το Debian ως έργο άρχισε στις 16 Αυγούστου του 1993 από τον Ίαν Μέρντοκ, φοιτητή τότε του πανεπιστημίου Purdue, όταν έγραψε το Μανιφέστο Debian το οποίο καλούσε για τη δημιουργία μιας διανομής linux η οποία θα αναπτύσσονταν με τρόπο ανοιχτό στο πνεύμα του GNU/Linux. Ο Μέρντοκ διάλεξε το όνομα συνδυάζοντας το όνομα της τότε φιλενάδας του Ντέμπρα (Debra) με το δικό του (Ian). Το Debian ξεκίνησε σαν μια μικρή ομάδα ανάπτυξης ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού και σιγά-σιγά μεγάλωσε σε μια τεράστια κοινότητα χρηστών και developer. Πάνω στο Debian είναι βασισμένες δημοφιλής διανομές όπως το Ubuntu, και το Linux Mint και σχεδόν 130 άλλες διανομές linux .

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα CyberHOT φέρνει εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο για να αυξήσουν τις τεχνικές ικανότητες σε διάφορους τομείς του CyberSecurity, συμπεριλαμβανομένου του ηθικού hacking, της διαχείρισης κινδύνων, του χειρισμού συμβάντων και συγκεκριμένων τομέων πρακτικών ζητημάτων κυβερνοασφάλειας στους τομείς της ναυτιλίας, της υγείας και της ενέργειας

Το Sovereign Tech Fund, το οποίο θα διαχειρίζεται τις ενισχύσεις σε προγραμματιστές Ανοιχτού Κώδικα, είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας. Σκοπός του ταμείου είναι να παρέχει οικονομική υποστήριξη για την προώθηση και τη διασφάλιση βασικών τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα για να γίνουν πιο ανθεκτικές σε εξωτερικές επιθέσεις, και έτσι να ενισχυθεί η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ανθεκτικότητα σε ολόκληρη τη γερμανική οικονομία.

Το wiki–TRACE, η αντιρατσιστική, ψηφιακή βάση δεδομένων του ερευνητικού προγράμματος TRACE, στεγάζεται πλέον στις ψηφιακές υποδομές της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Μπορείτε να επισκεφθείτε το νέο wiki-TRACE στην ιστοσελίδα https://trace.library.upatras.gr. Η βάση είναι παράγωγο του ερευνητικού έργου TRACE: «Ανιχνεύοντας τον ρατσισμό στον αντιρατσιστικό λόγο: Μια κριτική προσέγγιση στον ευρωπαϊκό δημόσιο λόγο για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση»

Το DiPAS ξεκίνησε το 2016 από την Αρχή Αστικής Ανάπτυξης και Στέγασης της πόλης του Αμβούργου, σε συνεργασία με το Urban Data Hub του Γραφείου Γεωπληροφόρησης και Έρευνας του Αμβούργου και το CityScience Lab του Πανεπιστημίου HafenCity. Ενσωματώνοντας διαδικτυακές και επιτόπιες συνιστώσες, το DIPAS διευκολύνει τη συμμετοχή του κοινού γύρω από έργα πολεοδομικού σχεδιασμού, λειτουργώντας τόσο ως κεντρικός κόμβος πληροφόρησης όσο και ως διαδικασία ψηφιακής συμμετοχής σε πολλαπλά στάδια. Το DiPAS διατέθηκε ως ανοιχτός κώδικας κατά την έναρξή του ως δέσμευση για διαφάνεια στις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης.

Η Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαρά ανακοίνωσε ότι οι EU Open Data Days του 2025, θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 20 Μαρτίου 2025 στο Ευρωπαϊκό Συνεδριακό Κέντρο στο Λουξεμβούργο (ECCL) και διαδικτυακά. Οι εγγραφές θα ανοίξουν στα τέλη φθινοπώρου του 2024. Αυτή η εκδήλωση, που διοργανώνεται από την ομάδα του data.europa.eu, την επίσημη πύλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έχει στόχο να προωθήσει την αξιοποίηση της δύναμης των ανοιχτών δεδομένων και θα φέρει κοντά παρόχους δεδομένων, ενθουσιώδεις και επαναχρήστες από την Ευρώπη και όχι μόνο.

Το CircuLaw παρέχει στους ενδιαφερόμενους φορείς του δημόσιου τομέα νέους τρόπους πλοήγησης και εφαρμογής πολιτικών κυκλικής οικονομίας μέσω μιας πλατφόρμας ανοικτού κώδικα που αποκαλύπτει νομικά μέσα που υποστηρίζουν τέτοιες πολιτικές. Πρόσφατα, δημοσίευσαν χάρτες για πέντε νόμους στην Πράσινη Νέα Συμφωνία της ΕΕ, ενισχύοντας τη χρησιμότητά τους για την εφαρμογή της πολιτικής.

Στις 15 Αυγούστου το GNOME γιορτάζει τα 27α γενέθλιά του. Από την ίδρυση του, στις 15 Αυγούστου του 1997, από τον Miguel de Icaza και τον Federico Mena Quintero το GNOME έχει γίνει ο πυλώνας της κοινότητας του Ελεύθερου Λογισμικού.

H ευρωπαϊκή στρατηγική δεδομένων καθορίζει το όραμα της δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων όπου θα μπορούν να ρέουν ελεύθερα εντός της ΕΕ και σε όλους τους τομείς. Η δημιουργία κοινών, διαλειτουργικών χώρων δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς είναι ένας πυλώνας της στρατηγικής δεδομένων και θα βοηθήσει να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα τεχνικά και νομικά εμπόδια στην κοινή χρήση δεδομένων και να απελευθερωθεί η δυνατότητα των δεδομένων. Αυτοί οι χώροι δεδομένων θα συγκεντρώνουν σχετικές υποδομές δεδομένων και πλαίσια διακυβέρνησης για να διευκολύνουν τη συγκέντρωση δεδομένων και την κοινή χρήση δεδομένων.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την εναρμόνιση των κανονισμών για την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εν λόγω νομοθεσία-ορόσημο εισάγει μια προσέγγιση «βάσει κινδύνου», η οποία επιβάλλει αυστηρότερους κανόνες για τα συστήματα ΤΝ που θεωρείται ότι ενέχουν υψηλότερους κινδύνους για κοινωνική βλάβη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο προηγούμενο για τη ρύθμιση της ΤΝ.

Η πόλη των Ιωαννίνων εδώ και τρεις μήνες διαθέτει το πρώτο co-workingspace, έναν συν-εργατικό χώρο ή, καλύτερα, έναν κοινόχρηστο χώρο εργασίας. Έναν χώρο που πολλοί δε γνωρίζουν ότι υπάρχει και ορισμένοι ότι τον χρειάζονται.

Περισσότερα νέα για την ανοιχτότητα

Ομάδες εργασίας

Λίστες Ταχυδρομείου

Ακολουθήστε μας στα social media

Όλα τα ενημερωτικά δελτία
Το υλικό του "NEA ellak.gr" διανέμεται με την άδεια χρήσης: