Ιούλιος 2024

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ ανακοινώνει με χαρά την προσθήκη επτά νέων μαθημάτων στην πλατφόρμα της «Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων». Αυτή η ενίσχυση συμβάλλει στην προώθηση της ανοιχτότητας και του ΕΛ/ΛΑΚ, καθώς και στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) υπέβαλε την συνεισφορά του στη διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκή Βίβλο “How to master Europe’s digital infrastructure needs?”». Ως υπέρμαχος της ελευθερίας λογισμικού, το FSFE υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο του Ελεύθερου Λογισμικού στην οικοδόμηση ασφαλών και ανθεκτικών ψηφιακών υποδομών για την Ευρώπη, ενισχύοντας ταυτόχρονα την οικονομία, τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών.

Στις 17/7/2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα με θέμα “1η διαδικτυακή συνάντηση για το Εθνικό Κέντρο Ικανοτήτων Ανοικτής Επιστήμης” με 82 συμμετέχοντες. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) και τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ. Σκοπός της ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί το Εθνικό Κέντρο Ικανοτήτων Ανοικτής Επιστήμης (Competence Center – GR) που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου Skills4EOSC.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν τη ψηφιακή τους ανεξαρτησία σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Στα τελευταία νέα η Ελβετία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός με τον “Ομοσπονδιακό νόμο για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την εκπλήρωση των κυβερνητικών καθηκόντων» (EMBAG). Αυτή η πρωτοποριακή νομοθεσία επιβάλλει τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) στον δημόσιο τομέα.

Την περασμένη εβδομάδα, 9-10 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο συνέδριο OSPOs for Good. Με βάση την επιτυχία της εκδήλωσης του προηγούμενου έτους, ο στόχος της διάσκεψης του 2024 ήταν να είναι «μεγαλύτερη και καλύτερη» με κάθε τρόπο, και πράγματι είχε περίπου δέκα φορές περισσότερους συμμετέχοντες από το πρώτο έτος, φτάνοντας περίπου τους 700.

Ο νέος ESPR περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ομάδες προϊόντων και αντιμετωπίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις πέρα ​​από την ενεργειακή απόδοση από την κατασκευή έως το τέλος του κύκλου ζωής τους. Μεταξύ άλλων, ο νόμος επιτρέπει ένα ευρύτερο φάσμα απαιτήσεων απόδοσης και πληροφόρησης και αντιμετώπιση πτυχών όπως η επισκευαστικότητα, η ανθεκτικότητα και η πρόωρη απαξίωση; απαγορεύει την καταστροφή απούλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (εν όψει πιθανής απαγόρευσης για ηλεκτρονικές συσκευές) και εισάγει ένα ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με ένα προϊόν καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του.

Η ομάδα του Open Source Observatory της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OSOR) ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την κυκλοφορία της αρχικής έκδοσης του εγχειριδίου OSOR: ένα μακροχρόνιο έργο που αποσκοπεί στην παροχή βασικών πληροφοριών στην κοινότητα ανοικτού κώδικα εντός του δημόσιου τομέα. Ο οδηγός είναι προσαρμοσμένος για τις ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις και τους υπαλλήλους τους που επιδιώκουν να αναπτύξουν ή να εφαρμόσουν μια στρατηγική λογισμικού ανοικτής πηγής (OSS).

Αυτός που κάποτε ήταν ένας κόσμος δημιουργών που δημιουργούσαν τέχνη και ερευνητών που προάγουν τη γνώση, έχει τον κίνδυνο να περιοριστεί σε έναν κόσμο κατόχων δικαιωμάτων που κατέχουν, ελέγχουν και εμπορευματοποιούν δεδομένα. Σε αυτό το ζοφερό μέλλον, δεν είναι πλέον ένα άλμπουμ φωτογραφιών, ένα βιβλίο ποίησης ή ένα οικογενειακό ιστολόγιο. Είναι περιεχόμενο, είναι δεδομένα και, τελικά, είναι tokens.

Το έργο του Carbon Act, σε συνεργασία με Scientix, ανταποκρίνεται σε αυτήν την πρόκληση με το MOOC The Carbon Act: Καινοτόμος Διδασκαλία για Κλιματικές Λύσεις Αυτό το διαδικτυακό μάθημα στοχεύει να εξοπλίσει τους εκπαιδευτικούς με τα εργαλεία και τις στρατηγικές για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή στις τάξεις και τα σχολεία τους.

Η Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαρά ανακοινώνει τις EU Open Data Days του 2025, που θα πραγματοποιηθούν στις 19-20 Μαρτίου 2025 στο Ευρωπαϊκό Συνεδριακό Κέντρο στο Λουξεμβούργο (ECCL) και διαδικτυακά. Οι εγγραφές θα ανοίξουν στα μέσα Δεκεμβρίου . Αυτή η εκδήλωση, που διοργανώνεται από την ομάδα στο data.europa.eu, την επίσημη πύλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, έχει στόχο να προωθήσει την αξιοποίηση της δύναμης των ανοιχτών δεδομένων και θα φέρει κοντά παρόχους δεδομένων, ενθουσιώδεις και επαναχρήστες από την Ευρώπη και όχι μόνο.

Το ανοιχτό λογισμικό CKAN, το οποίο αναπτύχθηκε από την ομάδα του Open Knowledge Foundation (ΟΚFN), αναγνωρίστηκε ως από τα σημαντικότερα ψηφιακά δημόσια αγαθά από το Digital Goods Alliance τον Ιούνιο. Πρόκειται για ένα εργαλείο ανοιχτού λογισμικού που στοχεύει στην προώθηση δημόσιων αγαθών για την εξάλειψη της ανισότητας και την προώθηση ίσων ευκαιριών στις σύγχρονες κοινωνίες.

Η ΕΔΥΤΕ, κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο τεχνολογίας του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, γνωστό για την τεχνογνωσία του στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, συνεργάζονται με κοινό όραμα. Σκοπός τους είναι να μετατρέψουν το MITOS σε Συνδεδεμένα Ανοικτά Δεδομένα, ευθυγραμμισμένα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Core Public Service Vocabulary Application Profile (CPSV-AP) και το Core Criterion and Core Evidence Vocabulary (CCCEV). Ο κύριος στόχος του πιλοτικού έργου είναι η δημιουργία ενός δυναμικού, επεξεργάσιμου τελικού σημείου για τα δεδομένα των δημόσιων υπηρεσιών, διευκολύνοντας την πρόσβαση και ανάκτηση μέσω ανοικτών προτύπων και σημασιολογικών τεχνολογιών όπως η SPARQL.

H Semic 2024, η Διάσκεψη Σημασιολογικής Διαλειτουργικότητας, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέτυχε νέο ρεκόρ στον αριθμό των συμμετεχόντων, με 480 επισκέπτες στο χώρο και 1188 μοναδικούς ακολούθους στο διαδίκτυο. 

Περισσότερα νέα για την ανοιχτότητα

Ομάδες εργασίας

Λίστες Ταχυδρομείου

Ακολουθήστε μας στα social media

Όλα τα ενημερωτικά δελτία
Το υλικό του "NEA ellak.gr" διανέμεται με την άδεια χρήσης: