ΕΛΛΑΚ ΝΕΑ

Ενημερωτικό Δελτίο Σεπτέμβριος 2021


Οι ανοικτές τεχνολογίες είναι εξ ορισμού φορέας καινοτομίας

Ο Ιωάννης Σταμέλος, Καθηγητής Πληροφορικής Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την αξία της ανοικτότητας στις ψηφιακές τεχνολογίες, τον ρόλο της διείσδυσης του ανοικτού λογισμικού στην εκπαίδευση, αλλά και για τις λύσεις που προσφέρει, αυτό, σε έναν άλλο τομέα, εκείνον της επιχειρηματικότητας. Περισσότερα »


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία 9 έργα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στο Google Summer of Code 2021

Στις 31 Αυγούστου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελευταία αξιολόγηση 9 έργων με τα οποία συμμετέχει στο Google Summer Of Code 2021 ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). To GSoC προσφέρει σε φοιτητές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα έργο λογισμικού και να μάθουν πώς να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »


Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε ομάδα εργασίας για το Ανοιχτό Λογισμικό και τα Ανοιχτά Πρότυπα της ΕΕΛΛΑΚ.

Η ομάδα εργασίας για το Ανοιχτό Λογισμικό και τα Ανοιχτά Πρότυπα της ΕΕΛΛΑΚ με την ενεργή συμμετοχή των μελών της στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων, στοχεύει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ανοικτού και Ελεύθερου λογισμικού και των Ανοιχτών Προτύπων στην Ελλάδα. Περισσότερα »


«Τι πάρκα τεχνολογίας θέλουμε»; Μια εκδήλωση από την ΕΕΛΛΑΚ και το P2P Lab στις 20/10/2021

ΕΕΛΛΑΚ και P2P Lab ανοίγουν το διάλογο για το ρόλο των ανοιχτών τεχνολογιών στα πάρκα τεχνολογίας. Τα πάρκα τεχνολογίας φιλοδοξούν να είναι χώροι διαμοιρασμού της γνώσης και προώθησης της καινοτομίας με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Περισσότερα »


Κάλεσμα συμμετοχής στην ομάδα για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ

H ομάδα εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα (οεΑΔ2) του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) έχει στόχο, με την ενεργή συμμετοχή των μελών της, να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις για την ανάπτυξη της παιδείας, της πρακτικής, των θεσμών και της στρατηγικής ανοιχτής διακυβέρνησης και ανοιχτών δεδομένων στην Ελλάδα. Περισσότερα »


Κάλεσμα για συμμετοχή σε ομάδα για την Άσκηση Κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2021

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) σε συνεργασία με τα μέλη του συγκροτεί ομάδες για συμμετοχή στην ετήσια εθνική άσκηση κυβερνοάμυνας ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2021 που διοργανώνει διαδικτυακά η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ από από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2021 (εργάσιμες ώρες), και καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους ως φυσικά πρόσωπα ή ως ομάδα στην εξής φόρμα εδώ, έως τη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. Περισσότερα »


Πολίτες για το περιβάλλον: Αρχή ενός σημαντικού έργου τόνωσης της κοινωνικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις μέρα με τη μέρα αυξάνονται και όλο και πιο συχνά γινόμαστε όλοι μας μάρτυρες περιστατικών περιβαλλοντικής υποβάθμισης και καταστροφής. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και η αποτελεσματική προστασία αυτού είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον. Περισσότερα »


Πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για τον Ανοιχτό Σχεδιασμό (Open Design), Ανοιχτό Υλισμικό (Open Hardware) και Ασύρματα Δίκτυα (Open WiFi)

Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ, είναι η ενεργή συμμετοχή των μελών της στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για την προώθηση και ανάπτυξη των ανοιχτών τεχνολογιών και του ανοιχτού hardware σε ανοιχτά εργαστήρια (Open Labs) σε επίπεδο Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα »


Η σημασία του ανοιχτού κώδικα για την ψηφιακή ανεξαρτησία της ΕΕ

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν είναι μόνο μια παγκόσμια δεξαμενή κώδικα που διατίθεται ελεύθερα στους δημιουργικούς προγραμματιστές: Σε γεωπολιτικό επίπεδο και είναι επίσης ένα εργαλείο που οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν για να επιτύχουν την ανεξαρτησία τους από το αυξανόμενο μονοπώλιο των γιγάντων της τεχνολογίας που βρίσκονται εκτός των συνόρων τους. Περισσότερα »


Δημοσιεύθηκε η μελέτη της ΕΕ σχετικά με τον αντίκτυπο του ανοιχτού κώδικα

H μελέτη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής σχετικά με τον αντίκτυπο του λογισμικού και του υλικού ανοικτού κώδικα, διαπίστωσε ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και το hardware ανοιχτού κώδικα είναι καίριας σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ και μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ της ΕΕ. Περισσότερα »


Youth Hacking 4 Freedom: Διαγωνισμός συγγραφής ανοιχτού κώδικα για εφήβους από το FSFE

Το Free Software Foundation Europe (FSFE) για να εμπνεύσει τη νεότερη γενιά στην ελευθερία του λογισμικού, διοργανώνει τον διαγωνισμό «Youth Hacking 4 Freedom» (YH4F), όπου έφηβοι από όλη την Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με ένα δίκαιο και διασκεδαστικό τρόπο στην συγγραφή ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »


Μπορεί να περιοριστεί η κυριαρχία των Big Tech;

Ζούμε σε μια εποχή κυριαρχίας των Big Tech, η οποία περιγράφεται από την Shoshana Zuboff ως «καπιταλισμός της επιτήρησης». Πολλά πρέπει να αλλάξουν ώστε ο ψηφιακός κόσμος να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, αντί να τροφοδοτεί μόνο τη συνεχώς διευρυνόμενη απληστία. Περισσότερα »


2021 Open Source Jobs Report: Σε κατακόρυφη αύξηση η ζήτηση για εργαζόμενους με δεξιότητες Ανοιχτού κώδικα

Στο Open Source Summit στο Σιάτλ, το Linux Foundation και το edx, παρουσίασαν την Έκθεση 2021 Open Source Jobs Report . Σε αυτήν την έρευνα, όπου συμμετείχαν 200 στελέχη προσλήψεων και 750 επαγγελματίες ανοιχτού κώδικα, αναδεικνύεται μια ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ζήτηση για εργαζόμενους με δεξιότητες ανοιχτού κώδικα. Περισσότερα »


Ο ανοιχτός κώδικας ως κρίσιμη συνιστώσα της επιστημονικής έρευνας στο Γαλλικό εθνικό σχέδιο για την ανοικτή επιστήμη 2021-2024

Το γαλλικό Υπουργείο Έρευνας κοινοποίησε τον Ιούλιο το δεύτερο εθνικό σχέδιο για την ανοικτή επιστήμη για την περίοδο 2021-2024. Το σχέδιο προβλέπει διάφορες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αύξηση της εμβέλειας των αρχών της ανοιχτής επιστήμης και, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει τον ανοιχτό κώδικα ως κρίσιμη συνιστώσα της επιστημονικής έρευνας που πρέπει να αναγνωριστεί και να υποστηριχθεί. Περισσότερα »


Πώς τα ανοιχτά δεδομένα υποστηρίζουν τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών

Στις αρχές Ιουλίου, σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη υπήρχαν σοβαρές πλημμύρες με μεγάλο αριθμό θυμάτων και ζημιών. Πολλαπλές λεκάνες απορροής ποταμών στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία, για τις οποίες είναι κοινή πρακτική η αποθήκευση νερού και ο έλεγχος του κινδύνου πλημμυρών, ξεχείλισαν. Περισσότερα »


Η άνοδος του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στο παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο και η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι ψηφιακές πληρωμές, η τηλεϊατρική ή και τα εργαλεία απομακρυσμένης εργασίας. Περισσότερα »


Κάλεσμα για συμμετοχή στην ομάδα επέκτασης του “DIY Robot” για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης

H ΕΕΛΛΑΚ στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ίδρυμα Ωνάση για τον Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση( https://openedtech.ellak.gr/ ) επεκτείνει το “ DYI Robot KIT”, τo “DYI Robot KIT” είναι ένα κιτ ρομπότ χαμηλού κόστους, ανοιχτού κώδικα, τα σχέδια και τα σενάρια χρήσης του διατίθενται ελεύθερα στο https://github.com/eellak/gsoc2019-diyrobot. Περισσότερα »


data.europa academy: Μια πύλη γνώσης για τα ανοιχτά δεδομένα

Η πύλη ανοιχτών δεδομένων της ΕΕ https://data.europa.eu ξεκίνησε επίσημα πριν από λίγες ήμερες μία σειρά δωρεάν μαθημάτων ειδικά σχεδιασμένα για την κοινότητα των ανοιχτών δεδομένων. Τα μαθήματα της data.europa academy απευθύνονται σε όλους όσους ασχολούνται με τα δεδομένα για να τους βοηθήσει να ενημερωθούν για τα ανοιχτά δεδομένα και να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Περισσότερα »



Small hr
Footer