ΕΛΛΑΚ ΝΕΑ

Ενημερωτικό Δελτίο Ιούλιος 2021


Η ΕΕΛΛΑΚ συμμετέχει στη Συμμαχία για τα Γραφεία Ανοιχτού Κώδικα (OSPO Alliance)

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, είναι ανάμεσα στους πρώτους φορείς πανευρωπαϊκά που συμμετέχουν και στηρίζουν την πρωτοβουλία καθώς ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους του για την προώθηση της ανοιχτότητας στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων και της κοινωνικής οικονομίας. Περισσότερα »


Ξεκινά η Δράση Αναδιανομής Υπολογιστών για τις ανάγκες της εκπαίδευσης στην Κρήτη με την υποστήριξη των Super Markets Χαλκιαδάκης

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), σε συνέχεια του καλέσματος για εθελοντές στο πλαίσιο της δράσης «Αναδιανομή Υπολογιστών για τις ανάγκες της εκπαίδευσης» ανακοινώνει την έναρξη της δράσης στην Περιφέρεια Κρήτης με την πολύτιμη συμβολή της Χαλκιαδάκης Α.Ε.. Περισσότερα »


Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε ομάδα εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για τον Ανοιχτό Σχεδιασμό (Open Design), Ανοιχτό Υλισμικό (Open Hardware) και Ασύρματα Δίκτυα (Open WiFi)

Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ, είναι η ενεργή συμμετοχή των μελών της στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για την προώθηση και ανάπτυξη των ανοιχτών τεχνολογιών και του ανοιχτού hardware σε ανοιχτά εργαστήρια (Open Labs) σε επίπεδο Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Περισσότερα »


Η ψηφιακή ανεξαρτησία της Γερμανικής Κυβέρνησης θα βασίζεται στον Ανοιχτό Κώδικα

Η γερμανική κυβέρνηση κάνει τα επόμενα βήματα για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να αυξήσει το επίπεδο ψηφιακής ανεξαρτησίας του δημόσιου τομέα της. Σε πρόσφατη απόφαση, η Διάσκεψη των Συντονιστών Πληροφορικής των Υπουργείων ενέκρινε τη «Στρατηγική για την Ενίσχυση της Ψηφιακής Ανεξαρτησίας για τη Δημόσια Διοίκησης». Περισσότερα »


Συνέντευξη με τον Διομήδη Σπινέλλη - Ανοιχτά Δεδομένα: Το τοπίο στην Ελλάδα

Με τη χώρα μας να επιχειρεί τα τελευταία χρόνια το δικό της ψηφιακό άλμα, το ζήτημα των ανοιχτών δεδομένων αποκτά ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερη αξία. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που θεωρούν ότι τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν και μια σημαντική παράμετρο διαφάνειας για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα. Περισσότερα »


Σύρος: 1ο Θερινό Σχολείο Ανοικτών Τεχνολογιών

Το Εργαστήριο Ανοικτών Τεχνολογιών Δήμου Σύρου – Ερμούπολης διοργανώνει στην Ερμούπολη, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το 1ο Θερινό Σχολείο Ανοικτών Τεχνολογιών για μαθητές Γυμνασίου. Το Εργαστήριο Ανοικτών Τεχνολογιών Δήμου Σύρου – Ερμούπολης υποστηρίζεται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την ΕΕΛΛΑΚ με την συνεργασία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού. Περισσότερα »


Τα οφέλη του Ανοιχτού Κώδικα για την Δημόσια Διοίκηση: Μια έκθεση και ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης από την Public Digital

Παρέχοντας στις κυβερνήσεις ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης και συστάσεις, αυτή η έκθεση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα που δημιουργούνται από τον ανοιχτό κώδικα. Περισσότερα »


Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε ομάδα εργασίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ για την Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων και την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων

Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας της ΕΕΛ/ΛΑΚ, είναι η αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών, διαδικασιών και προτύπων στο σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Περισσότερα »


Το GitHub Copilot δεν παραβιάζει τα πνευματικά σας δικαιώματα

Τις τελευταίες μέρες τo GitHub προκάλεσε μια μεγάλη αναταραχή στον χώρο του Ελεύθερου Λογισμικού, με την έναρξη λειτουργίας του Copilot. Το Copilot είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδευμένη σε πηγαίο κώδικα και κείμενα που διατίθενται από το κοινό και παράγει προτάσεις κώδικα σε προγραμματιστές σε πραγματικό χρόνο. Περισσότερα »


Δημοσιεύθηκε η έκθεση "The 2021 State of Open Source Hardware" από το OSHWA

Πριν από λίγες ημέρες, το OSHWA (Open Source Hardware Association) , σε συνεργασία με το Engelberg Center on Innovation Law & Policy at NYU Law δημοσίευσε την έκθεση The 2021 State of Open Source Hardware. Αυτή η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από το OSHWA’s Open Hardware Certification Program, το ετήσιο Open Hardware Summit, και την ετήσια έρευνα Open Hardware Community Survey. Περισσότερα »


Ο Ανοιχτός Κώδικας κυριαρχεί στις επιχειρήσεις: Μια έρευνα του Open UK

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Open UK ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση της έρευνάς του για υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι το 97% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν κάποια μορφή λογισμικού ανοιχτού κώδικα, λειτουργικών συστημάτων και γλωσσών προγραμματισμού. Περισσότερα »


Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γερμανίας θα χρησιμοποιεί το πρότυπο ανοιχτού κώδικα Matrix για την επικοινωνία του

Το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης επέλεξε την πλατφόρμα επικοινωνίας ανοιχτού λογισμικού Matrix για την υποστήριξη άμεσων μηνυμάτων μεταξύ επαγγελματιών υγείας και των οργανισμών σε όλη τη χώρα. Περισσότερα »


Pegasus Spyware: Ο ΟΗΕ προτρέπει σε καλύτερη ρύθμιση των τεχνολογιών παρακολούθησης

Ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία τη Δευτέρα για τα δημοσιεύματα ότι αρκετές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν ισραηλινό κακόβουλο λογισμικό τηλεφώνων για να κατασκοπεύσουν ακτιβιστές, δημοσιογράφους και άλλους, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση των τεχνολογιών παρακολούθησης. Περισσότερα »


Το ενδιάμεσο λογισμικό της ηλεκτρονικής ταυτότητας (eID) του Βελγίου είναι ανοικτού κώδικα."

Στο Βέλγιο, η BOSA, η κυβερνητική μονάδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έχει αναπτύξει ασφαλή ψηφιακά «κλειδιά» για την επικοινωνία των πολιτών με δημόσιους φορείς. Το ενδιάμεσο λογισμικό για το eID κυκλοφορεί ως ανοιχτός κώδικας και δέχεται συνεισφορές από την κοινότητα. Περισσότερα »


Νέα έκθεση για την μαζική βιομετρική παρακολούθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια νέα ανεξάρτητη έκθεση από το Edinburgh International Justice Initiative (EIJI), με τίτλο “The Rise and Rise of Biometric Mass Surveillance in the EU”, αποκαλύπτει νέα στοιχεία για την καταχρηστική αναγνώριση προσώπου και άλλες μορφές βιομετρικής μαζικής παρακολούθησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Περισσότερα »


Οι εγγραφές για το Global 2021 CC Summit ξεκίνησαν!

Σε μια ξεχωριστή χρονιά όπου ο οργανισμός των Creative Commons γίνονται 20 χρονών, η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής του 2021 των CC θα πραγματοποιηθεί στις 20-24 Σεπτεμβρίου για μια εβδομάδα συζητήσεων, συνεργασίας, και δημιουργικότητας. Περισσότερα »


Data Governance Act (DGA): μεταξύ της υπονόμευσης του GDPR και της οικοδόμησης ενός Data Commons

Στη σκιά των συζητήσεων σχετικά με τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act DSA) και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act – DMA) , ο νόμος για τη διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance Act – DGA) προχωρά αργά αλλά σταθερά μέσω της νομοθετικής διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Περισσότερα »



Small hr
Footer