ΕΛΛΑΚ ΝΕΑ

Ενημερωτικό Δελτίο Φεβρουάριος 2021


Μέχρι 16 Μαρτίου 2021 οι αιτήσεις συμμετοχής των ομάδων στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει ότι η τελική προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής στον 3ο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) παρατείνεται έως τις 16 Μαρτίου 2021, και καλεί όσες ομάδες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό. Περισσότερα »


Ετήσια έρευνα αξιολόγησης διαδικτυακών τόπων ΕΕΛΛΑΚ

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ), στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του, διεξαγάγει έρευνα για την αξιολόγηση και βελτίωση των διαδικτυακών του τόπων για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στην Έρευνα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών για την αξιολόγηση και βελτίωση των διαδικτυακών τόπων της ΕΕΛΛΑΚ. Περισσότερα »


Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος ανάληψης της FOSSCOMM 2021

Η ομάδα διοργάνωσης του Πανελλήνιου συνεδρίου FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2020 ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και απευθύνει κάλεσμα προς ομάδες φοιτητών, οι οποίες σε συνεργασία με μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου. Περισσότερα »


Στο άπειρο και ακόμη παραπέρα: Το Linux και ο ανοιχτός κώδικας πηγαίνουν στον Άρη

Το Perseverance έφτασε στην ατμόσφαιρα του Άρη με ταχύτητα περίπου 12.000 μίλια την ώρα (19.312 χιλιόμετρα την ώρα) και μόλις επτά λεπτά αργότερα, η NASA προσγείωσε απαλά και με ασφάλεια το πιο πρόσφατο Mars rover. Στο κινητό εργαστήριο που ζυγίζει ένα τόνο, υπάρχει και ένας μικροσκοπικός επιβάτης: το drone-ελικόπτερο Ingenuity. Περισσότερα »


Πρόσκληση για συνεισφορές για τη δημιουργία πανευρωπαϊκού καταλόγου λογισμικού ανοιχτού κώδικα

Η δράση Sharing and Reuse Action (2016.31) του Προγράμματος ISA2 θα δημιουργήσει την πρώτη απογραφή λογισμικού ανοιχτού κώδικα, με σκοπό τον εντοπισμό των πιο κρίσιμων λογισμικών και εργαλείων ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούνται από δημόσιους οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη. Περισσότερα »


Παρουσίαση της μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αντίκτυπο του λογισμικού ανοιχτού κώδικα: Η σημασία των Γραφείων Ανοιχτού Κώδικα (OSPO) για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης

Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αντίκτυπο του λογισμικού και του υλικού ανοιχτού κώδικα παρουσιάστηκαν στις 5 Φεβρουαρίου στο European Open Source Policy Summit. Ένα μέρος αυτής της παρουσίασης ήταν η σύσταση για την κλιμάκωση του Γραφείου Ανοιχτού Κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OSPO) και η δημιουργία περισσότερων OSPO στην Ευρώπη. Περισσότερα »


Πόσο πραγματικά αξίζει ο ανοιχτός κώδικας; Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, λένε οι οικονομολόγοι

Για τους περισσότερους προγραμματιστές που είναι εξοικειωμένοι με τον ανοιχτό κώδικα, η αξία των ανοιχτών τεχνολογιών έχει δοκιμαστεί και αποδειχθεί εδώ και πολύ καιρό. Η ευκαιρία του να συνεισφέρουν και να λαμβάνουν ιδέες ελεύθερα από μια παγκόσμια ομάδα που δημιουργήθηκε από ομοειδείς προγραμματιστές ενισχύει τη δημιουργικότητα και την αίσθηση της κοινότητας. Περισσότερα »


Ο νόμος για την διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance Act) και η οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στις 25 Νοεμβρίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τον νόμο για τη διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance Act –DGA) ως απάντηση στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα. Περισσότερα »


Τα οφέλη του ανοιχτού κώδικα για την ανάπτυξη του 5G stack: H πρόταση του GitHub

Οι προγραμματιστές γνωρίζουν την αξία της ανοιχτότητας, και όλο και περισσότερο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την λαμβάνουν υπόψη. Οι προσεγγίσεις ανοιχτού κώδικα και ανοικτών προτύπων προσφέρουν πολλά υποσχόμενες λύσεις σε προβλήματα πολιτικής που σχετίζονται με την ψηφιακή ανεξαρτησία. Περισσότερα »


Stem School Label: Μια δράση του European Schoolnet για τα σχολεία της Ευρώπης

Ο στόχος του STEM School Label είναι να καθοδηγήσει τα ευρωπαϊκά σχολεία στην αύξηση του ενδιαφέροντος και των δεξιοτήτων των νέων Ευρωπαίων σε μαθήματα STEM και να παράσχει στα σχολεία τα απαραίτητα εργαλεία για να εμπλέξουν τους μαθητές, τους δασκάλους και άλλους φορείς τους σε σχετικές δραστηριότητες αναπτύσσοντας μια κατάλληλη στρατηγική STEM. Περισσότερα »


Ελευθερία της έκφρασης και αφαίρεση περιεχομένου από τα social media: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει κανόνες για την προστασία της δημοκρατίας

Την Τετάρτη, 10-02-2021, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ζήτησε να θεσπιστούν κανόνες δημοκρατικού ελέγχου των τεχνολογικών κολοσσών για τη διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης. Περισσότερα »


Πως το open hardware μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε τις μελλοντικές πανδημίες

Σε εργοστάσια και βιομηχανικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, καταβάλλονται εξαιρετικές προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι τα νοσοκομεία θα διαθέτουν αναπνευστήρες και οι εταιρείες που τα εφοδιάζουν διαθέτουν καταψύκτες και ψυγεία. Πίσω από τα παρασκήνια, αυτή η παραγωγή έχει πραγματοποιηθεί σε μια επική, πρωτοφανή κλίμακα. Περισσότερα »


Το τέλος του απορρήτου της ψηφιακής αλληλογραφίας

Η ΕΕ σχεδιάζει να υπάρχει μια γενική και αδιάκριτη αυτόματη σάρωση για ύποπτο περιεχόμενο σε όλες τις ιδιωτικές συζητήσεις, τα μηνύματα και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο δηλωμένος στόχος: Η δίωξη της παιδικής πορνογραφίας. Το αποτέλεσμα: Μαζική παρακολούθηση μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου ελέγχου μηνυμάτων και συνομιλίας σε πραγματικό χρόνο και το τέλος του απόρρητου της ψηφιακής αλληλογραφίας. Περισσότερα »


Πως οι τεχνολογικού κολοσσοί επεκτείνουν την κυριαρχία τους

Οι «αρπαγές της εξουσίας» από τις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας (Big Tech) σε δημόσιους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η δημόσια διοίκηση έχουν τεράστιες επιπτώσεις στα ατομικά μας δικαιώματα – αλλά επίσης θα αλλάξουν ουσιαστικά αυτό που είναι «δημόσιο» στις κοινωνίες μας. Περισσότερα »


Fediverse | Εναλλακτικά του Facebook, Instagram και Twitter με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα

Τα συγκεντρωτικά κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, Instagram και Twitter διαμορφώνουν την κοινή γνώμη εκατομμυρίων ανθρώπων ενώ παράλληλα κερδίζουν πουλώντας τα προσωπικά μας δεδομένα. Είναι όμως η μόνη λύση ; Υπάρχουν εναλλακτικές που σέβονται τα προσωπικά μας δεδομένα; Έχουμε τελικά «φίλους» στο Facebook; Στο Instagram; Στο Twitter; Περισσότερα »


Ο αντίκτυπος της ανοιχτής αρχιτεκτονικής του RISC-V

Ο όρος "Open Source" έχει πολλές έννοιες στο πλαίσιο των σχεδίων hardware: μια ανοιχτή προδιαγραφή, ανοιχτά / ελεύθερα αρχεία σχεδίασης / RTL, σχέδια με προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας / πνευματικών δικαιωμάτων που έχει λήξει, ή και σχέδια που απορρίφθηκαν όταν ο χορηγός αποφάσισε να διακόψει την υποστήριξη - αλλιώς γνωστό ως abandonware. Περισσότερα »


Save the date: Η παγκόσμια σύνοδος των Creative Commons στις 20-24 Σεπτεμβρίου 2021

Το CC Global Summit γιγαντώνεται κάθε χρόνο, με περισσότερους από 1300 συμμετέχοντες και 200 ομιλητές να συμμετέχουν το 2020 για συζητήσεις, εργαστήρια, προγραμματισμό, συνομιλίες και οικοδόμηση της κοινότητας των κοινών. Μετά από διαβούλευση με την κοινότητα, ο Οργανισμός των Creative Commons διοργανώνει τη δεύτερη εικονική παγκόσμια σύνοδο κορυφής CC στις 20-24 Σεπτεμβρίου 2021! Περισσότερα »


Το WordCamp Greece 2021 Online έρχεται ψηφιακά στις 16-18 Απριλίου 2021

Η Ελληνική Κοινότητα WordPress διοργανώνει το πρώτο Online WordCamp και ανυπομονούμε να σας έχουμε κοντά μας. Αυτή τη φορά, θα συναντηθούμε ψηφιακά στις 16-18 Απριλίου, για το WordCampGreece 2021! Σε αυτό το online συνέδριο, όλοι όσοι θα συμμετάσχουν μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν όλες τις ομιλίες και τα εργαστήρια. Περισσότερα »


Ελλείψεις εμβολίων: οι προσπάθειες της ΕΕ να ικανοποιήσουν τη φαρμακοβιομηχανία δρουν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον

Στις 12 Φεβρουαρίου έληγε η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαντήσει στην έρευνα του Ευρωπαίου Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας και υπευθυνότητας στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ για το εμβόλιο Covid19 με τη φαρμακοβιομηχανία. Εκτός από την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το αντιπαραγωγικό απόρρητο, η έρευνα ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει Περισσότερα »



Small hr
Footer