Ενημερωτικό Δελτίο Σεπτέμβριος 2020
Co{de}+Create is offering free online web design courses that can lead to paid internships
If you are between 18-30 years old, you are unemployed or a migrant/refugee, you are looking for a new career path and have basic knowledge of coding, then this web design course is for you! Co{de}+Create will help you take your skills to the next level and give a chance to meet and work with people from different countries! See details below.
Περισσότερα »
MoodleMoot Greece-Cyprus 2020 – Κάλεσμα για υποβολή παρουσιάσεων
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, διοργανώνουν στις 27 & 28 Νοεμβρίου 2020 το 4ο Συνέδριο MoodleMoot το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις προτάσεις τους σε αυτή τη φόρμα έως τις 15 Οκτωβρίου 2020.
Περισσότερα »
H FOSSCOMM 2020 διαδικτυακά στις 21-22/11/2020 : Κάλεσμα για προτάσεις ομιλιών & εργαστηρίων
Η οργανωτική επιτροπή της FOSSCOMM 2020 καλεί τις κοινότητες ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να υποβάλει την αίτηση ομιλίας ή workshop στο https://pretalx.2020.fosscomm.gr/fosscomm-2020/cfp μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020. Η επίσημη γλώσσα είναι τα Ελληνικά, υπάρχει όμως δυνατότητα να δεχτούμε και προτάσεις στην Αγγλική γλώσσα.
Περισσότερα »
Συμμετοχή του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ στην ακρόαση φορέων για το Σχέδιο Νόμου «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης»
Την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, συμμετείχε στην ακρόαση για το Σχέδιο Νόμου «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2102 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1024) – Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1972) και άλλες διατάξεις».
Περισσότερα »
14 έργα Ανοιχτής Επιστήμης από το European Open Science Cloud (EOSC)
Η πρωτοβουλία του European Open Science Cloud (EOSC) στοχεύει στη στήριξη περισσότερων από 1,7 εκατομμυρίων ερευνητών και στην ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιό των δράσεων του για την Ανοιχτή επιστήμη, το EOSC Interest Group (IG) Researching Engagement and Use Cases δημιούργησε μια συλλογή περιπτώσεων χρήσης του EOSC, οι οποίες αναδεικνύουν τον αντίκτυπο της Ανοικτής επιστήμης.
Περισσότερα »
Γιατί το μέλλον του IoT εξαρτάται από τον ανοιχτό κώδικα
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), το οποίο αναφέρεται σε έξυπνα αντικείμενα σε ένα συνδεδεμένο δίκτυο. Ένα «έξυπνο» αντικείμενο έχει την αίσθηση του περιβάλλοντός του και λαμβάνει αποφάσεις (τοπικά ή μαζί με ομότιμους και διακομιστή cloud), στη συνέχεια θέτει αυτές τις αποφάσεις σε δράση.
Περισσότερα »
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού CodeWeek 2020
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (CodeWeek) είναι μια πρωτοβουλία βάσης που οργανώνεται από εθελοντές, οι οποίοι προωθούν την εκμάθηση προγραμματισμού στις χώρες τους, ως Πρέσβεις της Εβδομάδας Προγραμματισμού. Η 8η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, για το 2020 έχει προγραμματιστεί τις ημερομηνίες 10-25 Οκτωβρίου 2020.
Περισσότερα »
Έρευνα του @OpenForumEurope για το Ανοιχτό Λογισμικό και Hardware στην Ευρώπη
Το OpenForum Europe προσκαλεί όλους όσους εμπλέκονται με το Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό να συμμετέχουν σε μια έρευνα που θα επηρεάσει το μέλλον της χάραξης πολιτικής για τον ανοιχτό κώδικα. Η έρευνα είναι μέρος της μελέτης σχετικά με τον αντίκτυπο του λογισμικού ανοικτού κώδικα και του υλικού που διεξήχθη μαζί με το Fraunhofer ISI για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Περισσότερα »
Μια μικρή δικαίωση του Σνόουντεν με επτά χρόνια καθυστέρηση
Επτά χρόνια αφότου ο πρώην πράκτορας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκάλυψε τη μαζική παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των Αμερικανών, ομοσπονδιακό εφετείο αποφάσισε ότι το πρόγραμμα ήταν παράνομο – και ότι οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που το υπερασπίστηκαν δημόσια δεν έλεγαν την αλήθεια.
Περισσότερα »
Τα περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης εξαφανίζονται από τον Ιστό και το Internet Archive είναι έτοιμο να καλύψει το κενό
Οι ακαδημαϊκοί που μελετούν τη μακροζωία των ηλεκτρονικών ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων λένε ότι 176 ψηφιακά περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης εξαφανίστηκαν από το Διαδίκτυο τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα ευρήματα τεκμηριώνονται σε ένα ερευνητικό έγγραφο που διανέμεται μέσω του ArXiv, «Open is not forever: a study of vanished open access journals».
Περισσότερα »
Η «Ανώνυμη» συλλογή δεδομένων περιήγησης είναι ένας μύθος: Μια έρευνα από τον Mozilla
Εάν υπάρχει ένα πράγμα που ακούμε επανειλημμένα από εταιρείες τεχνολογίας, είναι ότι όλα τα δεδομένα που συλλέγονται είναι «ανώνυμα» και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση των χρηστών. Όταν το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης της Xiaomi σε «κατάσταση ανώνυμης περιήγησης» πιάστηκε να συλλέγει δεδομένα χρηστών χωρίς συγκατάθεση...
Περισσότερα »
Οι κίνδυνοι από το επερχόμενο “E-Evidence Regulation” της ΕΕ
Είκοσι πέντε οργανώσεις και εταιρείες από όλη την Ευρώπη, προτρέπουν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμπεριλάβουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας στον λεγόμενο “E-Evidence Regulation”.
Περισσότερα »
Ανοιχτά δεδομένα κτηματολογικών χαρτών από το Ελληνικό Κτηματολόγιο μέσω της Γεωπύλης Inspire
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ανακοινώνει ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη της Εθνικής Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών της χώρας μας, με τη δημιουργία της Γεωπύλης INSPIRE ΕΛΛΗΝΙΚΟΫ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ στην οποία όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας του www.ktimatologio.gr (Έργα υποδομής/Γεωχωρικές Υπηρεσίες/ Γεωπύλη INSPIRE Ελληνικού Κτηματολογίου).
Περισσότερα »
Διεθνής Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2020 – 19-25/10/2020
Η Διεθνής Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2020 με τίτλο “Open with Purpose: Taking Action to Build Structural Equity and Inclusion” θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη (19-25/10/2020). Η Διεθνής Εβδομάδα είναι μια παγκόσμια εκδήλωση για την ανοικτή πρόσβαση στην έρευνα στην οποία μετέχουν φορείς και ιδρύματα από όλο τον κόσμο.
Περισσότερα »
Τεχνητή νοημοσύνη και δημιουργικότητα: Γιατί είμαστε κατά της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για έργα που δημιουργούνται από AI
Πρέπει τα έργα που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) (όπως μουσική, έργα τέχνης, ποιήματα κ.λπ.) να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα; Ενώ αυτή η ερώτηση φαίνεται απλή, η απάντηση σίγουρα δεν είναι. Συγκεντρώνει τεχνικά, νομικά και φιλοσοφικά ζητήματα σχετικά με τη «δημιουργικότητα» και αν οι μηχανές μπορούν να θεωρηθούν «συγγραφείς» που παράγουν «πρωτότυπα» έργα.
Περισσότερα »
Πώς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα μεταμόρφωσε τον επιχειρηματικό κόσμο
Ο Eric S. Raymond, ένας από τους ιδρυτές του ανοιχτού κώδικα, έγραψε στο έργο του, The Cathedral and the Bazaar, «Κάθε καλή δουλειά λογισμικού [ανοιχτού κώδικα] ξεκινά με το ξύσιμο της προσωπικής φαγούρας ενός προγραμματιστή.» Υπάρχει πολλή αλήθεια σε αυτό: Ζωτικά προγράμματα όπως ο διακομιστής ιστού Apache, η MySQL και το Linux ξεκίνησαν έτσι, όπως και πολλά μικρότερα προγράμματα επίσης.
Περισσότερα »
|