Ενημερωτικό Δελτίο Ιανουάριος 2019
Κάλεσμα για προτάσεις στο Google Summer of Code
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ) θα υποβάλει στις 6 Φεβρουαρίου την πρόταση του στο Google Summer of Code. To GSoC προσφέρει σε φοιτητές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα έργο ανοιχτού κώδικα, και να μάθουν πώς είναι να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού. Κάθε καλοκαίρι συμμετέχουν στο GSoC χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη δημοφιλών έργων ανοικτού λογισμικού.
Περισσότερα »
218 ομάδες από όλη την Ελλάδα θα συμμετέχουν στην 2η φάση του Διαγωνισμού Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση των προτάσεων της 1ης φάσης του Διαγωνισμού Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών. Στο διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 246 ομάδες μαθητών από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καταθέτοντας πολύ δημιουργικές και πρωτότυπες προτάσεις για τη χρήση και την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών (όπως arduino, raspberry Pi, thymio, Edison, Mbot. ESP32 κ.α), τρισδιάστατων τεχνολογιών σάρωσης-σχεδιασμού-εκτύπωσης και ανοιχτού λογισμικού.
Περισσότερα »
Στις 8, 9 & 10 Φεβρουαρίου 2019 το πρώτο Hacking Health Athens Hackathon
Προσκαλούμε τους επαγγελματίες της υγείας, επιστήμονες, ασθενείς, επιχειρηματίες, μηχανικούς, σχεδιαστές, προγραμματιστές, κ.α. για να δημιουργήσετε τις δικές σας ομάδες στη διάρκεια του 3ήμερου Hackathon και να καινοτομήσετε στον τομέα της υγείας. Το αντικείμενο του Hackathon: ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας και το Συνοπτικό Ιστορικό Ασθενή (IPS).
Περισσότερα »
Επιστολή από 11 Οργανώσεις για την πορεία συμμετοχής της Ελλάδας στο OPEN GOVERNMENT PARTNERSHIP (OGP)
Με αφορμή την τυπική ολοκλήρωση της υλοποίησης του 3ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, 11 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και Συλλογικοί Φορείς απέστειλαν επιστολή προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκφράζοντας τις θέσεις τους για την πορεία της συμμετοχής της χώρας στη Συμμαχία για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (OGP) και προτείνοντας συγκεκριμένες ενέργειες για την εκτέλεση και παρακολούθηση των Σχεδίων Δράσης Ανοιχτής Διακυβέρνησης που υποβάλλει η χώρα.
Περισσότερα »
Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την αξιοποίηση των Ανοιχτών Τεχνολογιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος(ΤΕΕ) 11/02/2019
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) στο πλαίσιο των δράσεών του για την προώθηση του ανοιχτού λογισμικού και των ανοιχτών τεχνολογιών συμμετέχει στα Επιμορφωτικά Σεμινάρια για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος(ΤΕΕ) την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, ώρες 17:00-21:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ, (Νίκης 4, Αθήνα, 1ος όροφος).
Περισσότερα »
Τέσσερις μύθοι για το Ανοικτό Λογισμικό
Παρά την τεράστια αποδοχή του, το ανοικτό λογισμικό υποφέρει από επίμονες παρανοήσεις σχετικά με κατηγορίες όπως το κόστος, την ασφάλεια και τη γενικότερη αποδοχή.
Περισσότερα »
Χρηματικά έπαθλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση της ασφάλειας έργων ανοιχτού λογισμικού
Στις 7 Ιανουαρίου του 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε 14 από τα συνολικά 15 bug bounties για έργα Ελεύθερου Λογισμικού που χρησιμοποιούνται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.Ένα bug bounty είναι ένα χρηματικό βραβείο σε ανθρώπους που αναζητούν και εντοπίζουν ενεργά κενά ασφάλειας. Το ποσό του bounty εξαρτάται από τη σοβαρότητα του ζητήματος που ανακαλύφθηκε και τη σχετική σημασία του λογισμικού. Τα προηγούμενα προγράμματα λογισμικού που συμμετείχαν στα bug bounties είχαν επιλεχθεί μέσα από μια δημόσια δημοσκόπηση.
Περισσότερα »
FOSDEM 2019: Η Ευρωπαϊκή γιορτή του ελεύθερου λογισμικού στις 2-3 Φεβρουαρίου 2018
Κάθε Φεβρουάριο, περισσότεροι από 8.000 συντελεστές του ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα από όλο τον κόσμο συρρέουν στην πανεπιστημιούπολη των Βρυξελλών, στο Βέλγιο, για ένα Σαββατοκύριακο ομιλιών, συζητήσεων και ανοικτού κώδικα. Η FOSDEM σημαίνει Free and Open Source Developers’ European Meeting, και είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της κοινότητας που διοργανώνονται στην Ευρώπη.
Περισσότερα »
Χρήση 3D τεχνολογιών στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων- Η Χρήση και η Αξιοποίηση του Εκτυπωτή Ultimaker 2+
Το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων είναι ένα σχολείο με 13 τμήματα και 304 μαθητές. Τον Μάρτιο του 2018 η ΕΕΛΛΑΚ μας διέθεσε ένα 3D εκτυπωτή Ultimaker 2+. Βασικός στόχος αυτής της δράσης του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, είναι η εισαγωγή στη χρήση εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού σχεδιασμού και τρισδιάστατων εκτυπωτών στην εκπαίδευση. Εκτός από την εισαγωγή στην τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών η δράση στοχεύει στη διαμόρφωση νέων εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών πρακτικών και ανοιχτού περιεχομένου με την συμβολή όλων των συμμετεχόντων.
Περισσότερα »
Έξυπνες πόλεις : Πώς οι ΤΠΕ επηρεάζουν την αστική τους ανάπτυξη και επανα-προσδιορίζουν την προβολή τους
Η «έξυπνη πόλη» είναι μία από τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να καθοριστεί το brand της πόλης. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε σαφές τι σημαίνει ο όρος. «Έξυπνη» με την έννοια της βιώσιμης ή απλώς τεχνολογικά αναπτυγμένης;
Περισσότερα »
Τα δημοφιλέστερα λήμματα της ελληνικής Wikipedia το 2018
Τα πιο δημοφιλή λήμματα του 2018 από τη Wikipedia δείχνουν ότι μεταξύ άλλων η επικαιρότητα, είτε η πολιτική είτε η λαϊκή κουλτούρα, καθοδηγούν τα βήματά μας στην αναζήτηση πληροφοριών και γνώσης. Η ελληνική Βικιπαίδεια είχε πάνω από 358.800.000 επισκέψεις μόνο το 2018, και πολλοί από τους επισκέπτες παρακινήθηκαν από τον πλούτο των εγκυκλοπαιδικών λημμάτων σχετικά με θέματα για τα οποία δεν γνωρίζουν αρκετά.
Περισσότερα »
Ανοιχτή επιστολή 87 οργανώσεων από όλο τον κόσμο για την διαγραφή των άρθρων 11 & 13 #DeleteArt13
Χθες 29 Ιανουαρίου το EDRi, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ μαζί με 85 οργανώσεις από όλο τον κόσμο, έστειλαν επιστολή στην ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα πνευματικά δικαιώματα, στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Andrus Ansip και στους διαπραγματευτές του τριμερή διαλόγου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να ζητήσουν τη διαγραφή των επίμαχων άρθρων 11 και 13 στην πρόταση οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα.
Περισσότερα »
Ένας απλός οδηγός με παραδείγματα για τις άδειες Creative Commons
Οι άδειες Creative Commons αποτελούν ένα σύνολο τυποποιημένων αδειών πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίες επιτρέπουν στους δημιουργούς να διανέμουν το έργο τους ελεύθερα στο κοινό. Οι εν λόγω άδειες ποικίλλουν και ο εκάστοτε δημιουργός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνη που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του. Ενδεχομένως το σύστημα λειτουργίας των αδειών αυτών να φαντάζει δαιδαλώδες, ως εκ τούτου, θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία και παραδείγματα, που αφορούν στη χρήση τους.
Περισσότερα »
Έρευνα της Privacy International: Πώς οι εφαρμογές στο Android μοιράζονται δεδομένα με το Facebook (ακόμα και αν δεν έχετε λογαριασμό)
Τουλάχιστον το 61% των apps που δοκιμάστηκαν μεταφέρει αυτόματα δεδομένα στο Facebook τη στιγμή που ο χρήστης τις ανοίγει, σύμφωνα με την Privacy International.
Περισσότερα »
|