Ενημερωτικό Δελτίο Σεπτεμβρίου 2018
Κάλεσμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών
Σας ενδιαφέρει η Ρομποτική;
Έχετε δράσεις εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο σχολείο σας;
Έχετε ιδέα που θέλετε να υλοποιήσετε με ανοιχτές τεχνολογίες; Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών διοργανώνεται από 24 Ανώτατα Ακαδημαϊκά ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και φορείς από όλες τις Περιφέρειες και έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ανοίγει ορίζοντες, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών, δεν θέτει φραγμούς στην επινοητικότητα και την πρωτοβουλία τους και δεν προωθεί σε μαθητές και τις οικογένειες τους προϊόντα μιας εταιρείας.
Περισσότερα »
Εκδηλώσεις και Εργαστήρια στη Δυτική Μακεδονία 3 & 10 Οκτωβρίου 2018 για τον Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών
Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στις ενημερωτικές εκδηλώσεις για τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Physical Computing Ανοιχτών Τεχνολογιών στη Δυτική Μακεδονία καθώς και στα δωρεάν εργαστήρια ρομποτικής ανοικτών τεχνολογιών (arduino).
Περισσότερα »
MoodlemootGR 29-30 Νοεμβρίου στο ΕΜΠ- Κάλεσμα για υποβολή παρουσιάσεων – εργαστηρίων
To Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών διοργανώνουν την 29-30 Νοεμβρίου στο ΕΜΠ το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο MoodleMoot και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να καταχωρήσουν την πρόταση τους στην παρακάτω φόρμα μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2018. Σκοπός του είναι να προωθήσει το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο στην εκπαιδευτική κοινότητα για τη χρήση του Moodle, να αναδείξει καλές πρακτικές χρήσης του στην Ελλάδα, καθώς και να παρουσιαστούν καινοτόμες χρήσεις λειτουργιών του Moodle στην Ελλάδα και διεθνώς.
Περισσότερα »
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανελλήνιο Συνέδριο Scientix
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πανελλήνιο Συνέδριο Scientix για την εκπαίδευση STEM, το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων ΕΚΦΕ(ΠΑΝΕΚΦΕ) και το European SchoolNet στις 3 & 4 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Στο συνέδριο εγγράφηκαν 857 σύνεδροι, τις ομιλίες και τα εργαστήρια παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 500 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητές και φοιτητές.
Περισσότερα »
Μια πρώτη εικόνα από τις ομιλίες και τα workshops της FOSSCOMM 2018: 13 – 14 Οκτωβρίου 2018 -Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) είναι το πανελλήνιο συνέδριο των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές, φοιτητές και γενικά σε όποιους ενδιαφέρονται για το open source ανεξαρτήτως του γνωστικού τους υποβάθρου. Στις 13 – 14 Οκτωβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης θα διοργανωθεί η φετινή FOSSCOMM 2018, η οποία διοργανώνεται από τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, και το hackerspace LΑΒάκι.
Περισσότερα »
2η συνάντηση του έργου Phygital
Η ομάδα του έργου Phygital βρέθηκε στα Ιωάννινα και τα Βόρεια Τζουμέρκα για μία διήμερη συνάντηση την Πέμπτη 13 και Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018. Η συνάντηση οργανώθηκε από το P2P Lab σε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και αποτέλεσε τη δεύτερη κατά σειρά του έργου, ενώ ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε ο νέος εταίρος του έργου, ο Δήμος Λακατάμιας από την Κύπρο.
Περισσότερα »
Σημαντική ήττα για το ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο η ψήφιση των άρθρων 13 και 11 από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο- #SaveYourInternet #CensorhipMachine
Χθες 12 Σεπτεμβρίου , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφους 438 υπέρ και 226 κατά (με 39 αποχές) αποφάσισε να εγκρίνει δραστικές αλλαγές στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες, θα επηρεάσουν αρνητικά τη δημιουργικότητα, την ελευθερία έκφρασης, την έρευνα και τη συμμετοχή σε ολόκληρη την ΕΕ. Η χθεσινή απόφαση είναι ένα σοβαρό πλήγμα για το ελεύθερο και ανοιxτό διαδίκτυο. Υποστηρίζοντας νέα νομικά και τεχνικά όρια σε ό, τι μπορούμε να δημοσιεύσουμε και να μοιραστούμε ηλεκτρονικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάζει τα εταιρικά κέρδη πάνω από την ελευθερία του λόγου και εγκαταλείπει τις μακροχρόνιες αρχές που καθιστούσαν το διαδίκτυο αυτό που είναι σήμερα.
Περισσότερα »
Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2018: 22-28 Οκτωβρίου – Ο σχεδιασμός δίκαιων θεμελίων για την Ανοιχτή γνώση
H Ανοιχτή Πρόσβαση είναι η ελεύθερη, άμεση, διαρκής και απαλλαγμένη από τέλη και τους περισσότερους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιεχόμενο. Οι αναγνώστες μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα το διατιθέμενο υλικό για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και άλλους σκοπούς. H Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης, είναι μια ετήσια επιστημονική επικοινωνιακή εκδήλωση με επίκεντρο την ανοικτή πρόσβαση και τα συναφή θέματα. Λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο κατά την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου σε ένα πλήθος από τοποθεσίες ταυτόχρονα εντός και εκτός διαδικτύου. Τυπικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ομιλίες, σεμινάρια, συμπόσια, ή ανακοινώσεις εντολών ανοικτής πρόσβασης ή άλλα ορόσημα για την ανοικτή πρόσβαση.
Περισσότερα »
Νέα και βελτιωμένη έκδοση της μηχανής αναζήτησης CC Search
Χθες 24 Σεπτεμβρίου, κυκλοφόρησε μια σημαντική ενημέρωση για την μηχανή αναζήτησης CC Search. Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 για να υπάρχει μια νέα ανανεωμένη μηχανή αναζήτησης στα Κοινά με απώτερο σκοπό την εύρεση και την καταλογοποίηση των 1.4 δισεκατομμυρίων + έργων με άδεια χρήσης Creative Commons που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Αυτό είναι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη – έχει εξαιρετικά νέα χαρακτηριστικά, και έχει φυσικά μερικά bugs, στα οποία η ομάδα ανάπτυξης προσπαθεί να τα διορθώσει- (μπορείτε να αφήσετε σχόλια εδώ ή να ανοίξετε issue στο Github). H νέα έκδοση της αναζήτησης CC ενσωματώνει πρόσβαση σε περισσότερες από 10 εκατομμύρια εικόνες από 13 παρόχους περιεχομένου. Τα δεδομένα ελήφθησαν με επεξεργασία 36 μηνών δεδομένων ανίχνευσης ιστού από το Common Crawl corpus (ένα ανοικτό αποθετήριο δεδομένων ανίχνευσης ιστού που διατηρείται από το Common Crawl Foundation).
Περισσότερα »
|