ΕΛΛΑΚ ΝΕΑ

Ενημερωτικό Δελτίο Ιανουάριος 2018


Κάλεσμα για διοργάνωση μεταφραστικού μαραθώνιου (editathon) τoυ Moodle

Η ελληνική μετάφραση του Μοοdle βρίσκεται μόλις στο 59% και σε αρκετά σημεία χρειάζονται και διορθώσεις της υπάρχουσας μετάφρασης. H πλειοψηφία των χρηστών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί το Moodle στα ελληνικά. Για να συμπληρωθεί η μετάφραση του moodle θα οργανώσουμε με την συνεργασία σας editathon μετάφρασης. Το editathon θα γίνει μια συγκεκριμένη ημερομηνία (κατά προτίμηση μη εργάσιμη) όπου οι εθελοντές σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα μέρη και θα μεταφράζουν κομμάτια του Moodle. Περισσότερα »




FOSDEM 2018: Η Ευρωπαϊκή γιορτή του ελεύθερου λογισμικού στις 3-4 Φεβρουαρίου 2018

Κάθε Φεβρουάριο, περισσότεροι από 8.000 συντελεστές του ελεύθερου λογισμικού ανοικτού κώδικα από όλο τον κόσμο συρρέουν στην πανεπιστημιούπολη των Βρυξελλών, στο Βέλγιο, για ένα Σαββατοκύριακο ομιλιών, συζητήσεων και ανοικτού κώδικα. Η FOSDEM σημαίνει Free and Open Source Developers’ European Meeting, και είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της κοινότητας που διοργανώνονται στην Ευρώπη. Εάν είστε νέοι στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού, το συνέδριο αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθετε και να γνωρίσετε ανθρώπους από την κοινότητα που θα είναι περισσότερο από ευτυχείς να σας βοηθήσουν να εμπλακείτε. (Και φυσικά, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την περίφημη βελγική μπύρα!) Περισσότερα »




Code+Create: Νέοι Πρόσφυγες και Έλληνες συνεργάζονται και μαθαίνουν

Στόχος του Code+Create είναι νέοι Πρόσφυγες και Έλληνες να μαθαίνουν και να συνεργάζονται μέσα από εργαστήρια ανοιχτών τεχνολογιών. Έχουμε δύο εργαστήρια εξοπλισμένα με ανοιχτές τεχνολογίες και ανοιχτό λογισμικό και πέντε μαθήματα ελεύθερα διαθέσιμα στο https://elearn.ellak.gr/. Το Code + Create σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών και το FCA. To FCA είναι η μεγαλύτερη ΜΚΟ της Φινλανδίας στον τομέα της συνεργασίας για την ανάπτυξη και ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών, έχει υλοποιήσει με επιτυχία οικονομικά αποδοτικές δραστηριότητες σε πολλούς τομείς σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης καθώς και για την εκπαίδευση με προτεραιότητα στην ποιότητα μάθησης, ισότητα και προσβασιμότητα. Περισσότερα »




Κάλεσμα για προτάσεις έργων ανοιχτού κώδικα για το Google Summer of Code 2018

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), σκοπεύει να συμμετέχει στο πρόγραμμα Google Summer of Code και το 2018 ως mentor organization, και να στηρίξει ακόμα περισσότερα ελληνικά έργα ανοιχτού κώδικα από φοιτητές και προγραμματιστές To GSoC προσφέρει σε φοιτητές από όλο τον κόσμο την ευκαιρία να συμβάλουν σε ένα έργο ανοιχτού κώδικα, και να μάθουν πώς είναι να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού. Κάθε καλοκαίρι συμμετέχουν στο GSoC χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη δημοφιλών έργων ανοικτού λογισμικού. Υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο και από το 2005 που ξεκίνησε έχουν συμμετάσχει σε αυτό περισσότεροι από 13.000 φοιτητές από 127 χώρες με αποτέλεσμα να παραχθούν περισσότερες από 33.000.000 γραμμές κώδικα για 608 οργανισμούς ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα »




Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Πρωτοβουλίας για το Ανοιχτό Φάρμακο στην Ελλάδα

Στις 10 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών- ΕEΛΛΑΚ η πρώτη συνάντηση της ομάδας για την Ανοιχτή Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμάκων. Στόχος της ομάδας για την Ανοιχτή Έρευνα και Ανάπτυξη φαρμάκων είναι να συζητήσει και να αναπτύξει στην Ελλάδα προτάσεις και προοπτικές ανοιχτότητας σε όλα τα στάδια της αλυσίδας της δημιουργίας ενός φαρμάκου: από την έρευνα μέχρι την παραγωγή και την διάθεση του. Ήδη σε όλο τον κόσμο , το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο παρουσιάζει πολλά κενά και συχνά γίνεται κατάχρηση του συστήματος πατεντών από τη φαρμακοβιομηχανία κάτι που έχει ως συνέπεια υπερβολικές τιμές και προβληματική πρόσβαση στα φάρμακα. Το φαρμακευτικό μοντέλο ‘ανοιχτού κώδικα’ έρχεται να προτείνει ένα εναλλακτικό μοντέλο το οποίο βασίζεται στις αρχές του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού: Κοινή χρήση – επανάχρηση πόρων και ερευνών, ελεύθερη – χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στη γνώση και στον πηγαίο κώδικα, και προώθηση της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας και όχι μέσω κλειστών προτύπων και πατεντών. Περισσότερα »




Ξεκίνησε η μετάβαση σε ανοιχτό λογισμικό στην πόλη της Βαρκελώνης

Η πόλη της Βαρκελώνης ξεκίνησε την μετάβαση σε εφαρμογές Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού .Η στρατηγική της πόλης είναι να αντικαταστήσει πρώτα όλες τις εφαρμογές των σταθμών εργασίας της πόλης με λύσεις ανοιχτού κώδικα, μέχρι να απομείνει μόνο το λειτουργικό σύστημα των Windows ως το μοναδικό κλειστό λογισμικού που θα υπάρχει στους υπολογιστές. Σε τελικό βήμα, το λειτουργικό σύστημα θα αντικατασταθεί από το Linux. Για να επιτευχθεί αυτό, η πόλη θα ξεκινήσει την ανάθεση έργων πληροφορικής σε τοπικές ΜΜΕ και ταυτόχρονα θα προσλάβει 65 νέους προγραμματιστές για να εργαστούν σε προγράμματα λογισμικού. Ένα από τα έργα θα είναι η ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ψηφιακή αγορά) που θα επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε δημόσιες προσφορές. Περισσότερα »




Μυστικές διαπραγματεύσεις, κενές υποσχέσεις: Διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις για καλύτερα αποτελέσματα για τα πνευματικά δικαιώματα

Τα Creative Commons παρακολουθούν την εξέλιξη πολλών πολυμερών εμπορικών συμφωνιών, όπως η επαναδιαπραγμάτευση της North American Free Trade Agreement (NAFTA), την Trans-Pacific Partnership (τώρα γνωστή ως Comprehensive and Progressive Agreement, ή CPTPP), και την EU-Mercosur Association Agreement (EU-Mercosur). Αυτές οι σαρωτικές και περίπλοκες συμφωνίες επιδιώκουν να εισαγάγουν εμπορικούς κανονισμούς για μια ευρεία ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αγαθών, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, των γεωργικών προϊόντων και των εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Επιπλέον, οι συμφωνίες εισάγουν διατάξεις για την περιβαλλοντική νομοθεσία, τις προμήθειες φαρμάκων, την πνευματική ιδιοκτησία, τα εργασιακά πρότυπα και την ασφάλεια των τροφίμων. Αυτές οι εμπορικές διαπραγματεύσεις περιέχουν κατά κανόνα διατάξεις περί πνευματικών δικαιωμάτων που θα επηρέαζαν τα κοινά και τον δημόσιο τομέα, τη δημιουργικότητα και την κοινή χρήση και τα δικαιώματα των χρηστών στην ψηφιακή εποχή. Περισσότερα »




Πως να προσθέσετε φωτογραφίες στο Wikimedia Commons

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν ακούσει ποτέ για τo Wikimedia Commons. Δεν έχουν ιδέα τι είναι, ποιος είναι πίσω από αυτό, και γιατί υπάρχει. Και αυτό είναι εκπληκτικό, καθώς είναι η πηγή για τις φωτογραφίες και τις εικόνες που υπάρχουν στην Wikipedia. Οι περισσότερες από τις εικόνες που βλέπετε στη μεγαλύτερη εγκυκλοπαίδεια του κόσμου προέρχονται από το Wikimedia Commons, το οποίο με 43 εκατομμύρια αρχεία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελεύθερα εγκεκριμένα αποθετήρια μέσων για «εκπαιδευτικό περιεχόμενο», όπως ορίζεται στους στόχους της. (Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα αρχεία πολυμέσων που θέλετε να μεταφορτώσετε είναι αποδεκτά – αλλά όχι όλα.) Το Commons έχει τη δική του ξεχωριστή κοινότητα εθελοντών συντακτών, που λαμβάνουν και ανεβάζουν φωτογραφίες, εφαρμόζουν τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Winimedia , αναζητούν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και πολλά άλλα. Περισσότερα »




Η Γαλλία ηγείται της ευρωπαϊκής αγοράς ανοιχτού κώδικα

Η Γαλλία, ηγείται της ευρωπαϊκής αγοράς ανοιχτού κώδικα και η διείσδυσή του ανοιχτού λογισμικού σε υπηρεσίες πληροφορικής και λογισμικού είναι υψηλότερη από εκείνη άλλων χωρών, σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής εταιρίας Pierre Audoin Consultants (PAC). Στη Γαλλία, η αγορά ανοιχτού κώδικα ανήλθε σε 4,46 δισ. Ευρώ το 2017, με ετήσια αύξηση 8,3%. Συνολικά ο ανοιχτός κώδικας αντιπροσωπεύει το 9,9% της συνολικής γαλλικής αγοράς πληροφορικής, σε σύγκριση με 6,4% στη Γερμανία και 6,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μερίδιο αγοράς του λογισμικού ανοιχτού κώδικα προβλέπεται ότι θα αυξηθεί ελαφρά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες κατά τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την PAC, μέχρι το 2021 η διείσδυση ανοιχτού κώδικα στη Γαλλία θα ανέλθει σε 11,5%, με συνολική αγορά ανοικτού πηγαίου κώδικα που εκτιμάται στα 6,09 δισ. Ευρώ. Αυτό συγκρίνεται με προβλέψεις 7,6% στη Γερμανία (5,60 δισ. Ευρώ) και 7,6% στο Ηνωμένο Βασίλειο (5,76 δισ. Ευρώ). Περισσότερα »




Ωριμότητα των Ανοιχτών Δεδομένων στην ΕΕ το 2017: Μια έκθεση του European Data Portal

Η τελευταία έκθεση του European Data Portal σχετικά με την ωριμότητα των Ανοιχτών Δεδομένων, αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη όχι μόνο έδωσαν προτεραιότητα μέσα στο 2017 στα ανοιχτά δεδομένα, αλλά στην πραγματικότητα συμμετέχουν σε μια κούρσα προς στην κορυφή. Το European Data Portal, έχοντας μετρήσει το επίπεδο της ωριμότητας των Ανοιχτών Δεδομένων σε όλη την Ευρώπη για 3 συναπτά έτη, θεωρεί ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσουν τη δημοσίευση των ανοιχτών δεδομένων. Περισσότερα »




Νέα εργαλεία από το DuckDuckGo για την προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο

Το DuckDuckGo, είναι μια μηχανή αναζήτησης που εδώ και δέκα χρόνια λειτουργεί χωρίς να παρακολουθεί τις αναζητήσεις των χρηστών της. Πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε μια νέα σειρά εργαλείων με τα οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να προστατεύσει τα προσωπικά μας δεδομένα και εκτός του πλαισίου της αναζήτησης. Σε μια δημοσίευση του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DuckDuckGo Gabriel Weinberg ανακοίνωσε ενημερωμένες εκδόσεις των επεκτάσεων του DuckDuckGo για Firefox, Safari, Chrome, και εφαρμογές για Android και iOS. Περισσότερα »




Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες λένε ΟΧΙ στο άρθρο 13 #CensorshipMachine

Ευρωβουλευτές από όλες τις μείζονες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μοιράζονται ένα προειδοποιητικό βίντεο σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες της προγραμματισμένης μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ και στέλνουν ένα μήνυμα σχετικά με την αμφιλεγόμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:Τα φίλτρα περιεχομένου που προβλέπονται στο άρθρο 13 θα λειτουργήσουν ως μηχανές λογοκρισίας. Περισσότερα »





Small hr
Footer