ΕΛΛΑΚ ΝΕΑ

Ενημερωτικό Δελτίο Δεκέμβριος 2017


Η διαδικτυακή ουδετερότητα είναι υπόθεση όλων μας

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της FCC για κατάργηση της ουδετερότητας στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ, ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ τονίζει την σημασία της προστασίας της στην Ευρώπη και καλεί τους αρμόδιους ρυθμιστικούς φορείς να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προσπάθειες παράκαμψης της. Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, για την ανάπτυξη του διαδικτύου στο μέλλον. Αφορά την αρχή ότι όλη η κυκλοφορία στο διαδίκτυο πρέπει να γίνεται με ίσους όρους, ανεξάρτητα από τον τύπο του περιεχομένου ή τις πλατφόρμες που εμπλέκονται. Η ουδετερότητα στο διαδίκτυο εξασφαλίζει τη διαδικτυακή ελευθερία προσπέλασης και διανομής των πληροφοριών Αυτή η θεμελιώδης αρχή διασφαλίζει τον ανοικτό, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και πολυμορφικό χαρακτήρα του διαδικτύου. Στην Ευρώπη η ουδετερότητα προστατεύεται από το άρθρο 3 του Κανονισμού της ΕΕ 2015/2120, το άρθρο 3 καθορίζει το βασικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της ουδετερότητας του διαδικτύου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερα »




Εναρκτήρια συνάντηση του έργου ανοιχτού σχεδιασμού Phygital"

Είναι ένα νέο σύστημα παραγωγής εφικτό; Έχοντας αυτό ως βασικό ερώτημα, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου Phygital. Ένα έργο ανοιχτού σχεδιασμού που στοχεύει στην διερεύνηση και πιλοτική εφαρμογή ενός αναδυόμενου συστήματος παραγωγής. Το Phygital δραστηριοποιείται εκεί όπου συναντιέται ο φυσικός (physical) και ο ψηφιακός (digital) κόσμος. Ένα νέο μοντέλο προκύπτει από τη σύζευξη της παγκόσμιας ανοικτής γνώσης, ανοικτού κώδικα και σχεδιασμού, με τις δυνατότητες που προσφέρουν οι τεχνολογίες διανεμημένης κατασκευής, όπως τρισδιάστατοι εκτυπωτές, CNC εργαλειομηχανές, αλλά και παραδοσιακά εργαλεία κατασκευής. Περισσότερα »




Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΜοοdleMoot 2017 #MootGR17

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο MoodleMoot που διοργανώθηκε από το TEI Αθήνας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, και τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ στις 1 & 2 Δεκεμβρίου στο TEI Αθήνας, Κατά την διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50 ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια για το Moodle τις όποιες παρακολούθησαν πάνω από 300 συμμετέχοντες από το χώρο της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων. Το Moodle είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης (Virtual learning environment-VLE), που χρησιμοποιείται σήμερα από περισσότερους από 120 εκατομμύρια χρήστες. Πέρα από τη εκτεταμένη χρήση του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το Moodle χρησιμοποιείται και από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως για την εκπαίδευση προσωπικού και υποστήριξη πελατών. Περισσότερα »




Would you like to learn how to design websites and produce digital content or master your skills in office suite?

Would you like to learn how to design websites and produce digital content or master your skills in office suite? Then join us for fun, creative workshops to learn new skills that you can use on your future studies or career! WHO: Youth ages 18-24 can apply. No previous experience with coding/computer programming is necessary, just a desire to learn! Basic understanding of English is required as all workshops will be in English. WHAT: Free workshops using open source software with latest technology 29 January 2018 – 28 March 2018: Mastering Office Computing with Libre Office 29 January 2018 – 28 March 2018: Introduction to 3D Printing 30 January 2018 – 29 March 2018: Digital Content Production and Web Design Περισσότερα »




Would you like to learn how to code, develop apps and experiment with 3D printing and robotics?

Then join us for fun, creative workshops to learn new skills that you can use on your own or in your future studies or career! WHO: Youth ages 15-17 can apply. No previous experience with coding/computer programming is necessary, just a desire to learn! Basic understanding of English is required as all workshops will be in English. WHAT: Free workshops using open source software with latest technology February 2018: Introduction to 3D printing, robotics and IoT applications Μarch 2018: Introductory Python programming Περισσότερα »




Οι «μαύρες τρύπες» που συσκοτίζουν τη Διαύγεια

Αποφάσεις που «ανεβαίνουν» με καθυστερήσεις ημερών ή μηνών. Αποφάσεις που θυμίζουν… διαβιβαστικά, καθώς λείπουν τα βασικά έγγραφα που τις συνοδεύουν. Αποφάσεις «φωτογραφίες» εγγράφων, που δεν μπορούν να «ανιχνευθούν» ηλεκτρονικά. Φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου που εξαιρούνται με νόμο ή με γνωμοδοτήσεις των νομικών τους τμημάτων, πληροφορίες που «κόβονται» λόγω προσωπικών δεδομένων. Παρά τη γενική στήριξη της οποίας έχει τύχει η Διαύγεια, το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας συχνά ανακαλύπτουν τρόπους να την παρακάμψουν ή να την υποβαθμίσουν, άλλοτε από άγνοια και άλλοτε από πρόθεση. Η Διαύγεια δημιουργήθηκε το 2010 και τέσσερα χρόνια αργότερα «ανακατασκευάστηκε», προκειμένου να αντέξει τον ολοένα και αυξανόμενο όγκο των δημόσιων εγγράφων που δέχεται. Σήμερα 4.637 φορείς αναρτούν περισσότερες από 20.000 αποφάσεις την ημέρα, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει πλέον τα 26,6 εκατομμύρια σε διάστημα επτά ετών. Στη Διαύγεια αναρτά τις αποφάσεις του το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος φορέας. Ετσι, στα επτά χρόνια λειτουργίας της κατάφερε κάτι που φάνταζε αδιανόητο πριν από μια δεκαετία: έδωσε στον πολίτη εικόνα για το πώς λειτουργεί το κράτος και εξαφάνισε την πιθανότητα να λαμβάνονται αποφάσεις «εν κρυπτώ»: κάθε απόφαση που δεν αναρτάται στη Διαύγεια δεν έχει ισχύ (εκτός κι αν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ). Περισσότερα »




Κάλεσμα για συμμετοχή στην έρευνα για τα ανοιχτά δεδομένα και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr), διεξάγει μια έρευνα για τη χρήση των ανοιχτών δεδομένων από τις επιχειρήσεις και καλεί όλες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ανοιχτά δεδομένα να συμπληρώσουν αυτό το ερωτηματολόγιο. Ο στόχος αυτού του ερωτηματολογίου, να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι Ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα ανοιχτά δεδομένα και να τις ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για να επωφεληθούν από την αξία των ανοιχτών δεδομένων. Περισσότερα »




Χρηματικά έπαθλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση της ασφάλειας του VLC media player

Λίγο πριν το τέλος του έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη του πρώτου bug bounty στο πλαίσιο του έργου Free and Open Source Software Audit (FOSSA). Τώρα μπορείτε να υποβάλετε σφάλματα που βρίσκετε στο VLC Media Player στο HackerOne, όπου προσφέρονται χρηματικά ποσά που κυμαίνονται από $ 100 για σφάλματα χαμηλής σοβαρότητας και μέχρι $ 2.000 για κρίσιμα σφάλματα. Με συνολικό προϋπολογισμό € 60.000, το VLC bug bounty, είναι το πρώτο bug bounty και λειτουργεί ως “proof of concept”, προκειμένου να λειτουργήσει ως οδηγός για τα επόμενα bug bounties στο πλαίσιο του FOSSA-2. Περισσότερα »




Ξεκινά στην Ιταλία η 2η Εβδομάδα Ανοικτής Διακυβέρνησης- 5 – 11 Φεβρουαρίου 2018

Ως συνέχεια της δέσμευσης από το Τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το ιταλικό τμήμα Δημόσιας Διοίκησης σηματοδοτεί την έναρξη της 2ης Εβδομάδας Ανοικτής Διακυβέρνησης (Settimana dell’Amministrazione Aperta-SAA). Η 2η Εβδομάδα Ανοικτής Διακυβέρνησης διεξάγεται από τις 5 έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018, με εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη της Ιταλίας, αλλά και online. Το πλήρες πρόγραμμα, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.open.gov.it/saa που ανανεώνεται συνεχώς. Περισσότερη διαφάνεια, δημόσια συμμετοχή και καινοτομία, μπορούν μόνο να επιτευχθούν μέσα από μια θεμελιώδη αλλαγή της κουλτούρας στη δημόσια διοίκηση και στην κοινωνίας μας, ως σύνολο. Ενώ η εμπιστοσύνη στα δημόσια ιδρύματα συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, είναι σημαντική η ενθάρρυνση και η τόνωση των ζωντανών συζητήσεων και διαβουλεύσεων, πάνω σε θέματα Ανοικτής Διακυβέρνησης εμπλέκοντας πολίτες, δημόσιους φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Περισσότερα »




Κάλεσμα για διοργάνωση της 11ης FOSSCOMM

Το συνέδριο FOSSCOMM 2017 ολοκληρώθηκε με επιτυχία! Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχατε ως ομιλητές, επισκέπτες, χορηγοί και εθελοντές και συγχαίρουμε όλους όσους βοηθήσατε στην διοργάνωση του συνεδρίου! Μπορεί το φετινό FOSSCOMM να έχει τελειώσει αλλά οι δρόμοι τώρα ανοίγουν για το επόμενο συνέδριο, το οποίο θα χρειαστεί μία ομάδα εθελοντών φοιτητών προκειμένου να αναλάβει την διοργάνωση. Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να διοργανώσουν το FOSSCOMM 2018 να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας αυτή την φόρμα. Περισσότερα »




5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη»

5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Συνέδριο Ημαθίας) «Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη Διδακτική Πράξη» Ειδική θεματική ενότητα: «Τεχνολογίες, Τέχνες & Πολιτισμός στην Εκπαίδευση», Θεσσαλονίκη, 27-29 Απριλίου 2018 Στη Θεσσαλονίκη, στις 27, 28 & 29 Απριλίου 2018, θα πραγματοποιηθεί το 5ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη» και ειδική θεματική ενότητα με τίτλο: «Τεχνολογίες, Τέχνες και Πολιτισμός στην Εκπαίδευση», το οποίο διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για τις Φυσικές Επιστήμες «Μιχάλης Δερτούζος» με συνδιοργανωτές: Περισσότερα »




Κάλεσμα για εκδήλωση ενδιαφέροντος από το ISA2 για την ανάπτυξη ενός Core Public Event Vocabulary

Το πρόγραμμα ISA2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκηρύσσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη ενός νέου core vocabulary για τις δημόσιες εκδηλώσεις. Τα Core Vocabularies είναι απλουστευμένα, επαναχρησιμοποιήσιμα και επεκτάσιμα μοντέλα δεδομένων που αποτυπώνουν θεμελιώδη χαρακτηριστικά μιας οντότητας με αντικειμενικό τρόπο. Πολλοί εταίροι του ISA2 από τις χώρες της ΕΕ εξέφρασαν την ανάγκη για ένα core vocabulary που να περιγράφει τα δημόσια γεγονότα. Ένα τέτοιο vocabulary θα συλλέγει στοιχεία για συνέδρια, συνόδους κορυφής, φεστιβάλ, εκθέσεις κλπ. Σκοπός αυτής της πρόσκλησης είναι να κατανοηθεί εάν υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον για ένα vocabulary βασικών δημόσιων γεγονότων. Περισσότερα »





Small hr
Footer