Ενημερωτικό Δελτίο Αύγουστος 2017
ΜΗΤΡΩΑ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) στο πλαίσιο της ενίσχυσης δράσεων που αφορούν το ανοιχτό λογισμικό, τα ανοιχτά δεδομένα και το ανοιχτό περιεχόμενο έχει δημιουργήσει μία σειρά από μητρώα γύρω από τις ανοιχτές τεχνολογίες για την καλύτερη δικτύωση και ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων. Πιο συγκεκριμένα για τον τομέα της εκπαίδευσης έχει δημιουργηθεί το μητρώο λογισμικών που χρησιμοποιούνται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο οποίο έχουν καταγραφεί 339 λογισμικά αλλά και χωριστό μητρώο για τις ανοιχτές τεχνολογίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί περισσότερες από 300 τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από 30 Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
Περισσότερα »
Θέσεις Πρακτικής Άσκησης από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ
TΟ Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), ενημερώνει όλους τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να κάνουν την πρακτική τους άσκηση ότι έχει δημοσιεύσει 6 θέσεις πρακτικής στο πληροφοριακό σύστημα υποστήριξης Πρακτικής Άσκησης ΑΤΛΑΣ. Οι θέσεις αφορούν τις παρακάτω ειδικότητες: “Junior sysadmin”, αφορά την υποστήριξη στη διαχείριση της πληροφοριακής υποδομής του Οργανισμού, “Junior web developer”, αφορά την υποστήριξη των δικτυακών τόπων του Οργανισμού, “Community building”, αφορά την υποστήριξη κοινοτήτων εθελοντών ανοιχτών τεχνολογιών, “Graphic Design”, αφορά το σχεδιασμό προωθητικού υλικού για τις δραστηριότητες του Οργανισμού “Administration assistant”, αφορά τη διοικητική υποστήριξη του Οργανισμού “Content creation – social media”, αφορά την παραγωγή περιεχομένου για τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Οργανισμού
Περισσότερα »
Ανοιχτή Πρόσβαση στην ακαδημαϊκή έρευνα: Ένας οδηγός για αρχάριους
«Για πρώτη φορά, η συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής βιβλιογραφίας είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλους όσους έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο.» Η πρόσφατη δημοσίευση της έρευνας των Himmelstein et al αναφέρει, ότι το 99,3% των έγκυρων εισερχόμενων αιτήσεων για πρόσβαση σε δημοσιευμένες ακαδημαϊκές έρευνες, εκπληρώνεται τώρα ακαριαία και χωρίς χρέωση από μια ενιαία υπηρεσία συνάθροισης. Αλλά η εν λόγω υπηρεσία – το Sci-Hub – λειτουργεί εκτός νόμου. Η υπηρεσία βασίζεται σε εκατομμύρια μικροσκοπικών ανατρεπτικών πράξεων από πανεπιστημιακούς και βιβλιοθηκονόμους, σε τεκμηριωμένα ελαττώματα στα paywalls των εκδοτών, σε μερικά ισχυρά scripts και ναι και σε απλή κλοπή.
Περισσότερα »
«Απεριόριστες» προσφορές περιορισμένης πρόσβασης και ουδετερότητα στο διαδίκτυο
Πως θα σας φαινόταν το σενάριο να επιλέγει και να αποφασίζει ο πάροχος της σύνδεσης σας στο διαδίκτυο, ποιες υπηρεσίες θα χρησιμοποιείτε, τι περιεχόμενο θα βλέπετε, και ποιους ιστότοπους θα επισκέπτεστε; Αυτές τις μέρες, κυκλοφορούν διάφορες προσφορές που διαφημίζουν ότι προσφέρουν «απεριόριστη» πρόσβαση σε δημοφιλείς ιστότοπους με την αγορά μιας υπηρεσίας χαμηλού κόστους, δημιουργώντας στην ουσία ένα περιφραγμένο διαδίκτυο για «φτωχούς». Τέτοια πακέτα περιορισμένης πρόσβασης δημιουργούν μια κουτσουρεμένη εκδοχή του Διαδικτύου και ουσιαστικά ισοδυναμούν με έναν εφιάλτη για την ουδετερότητα στο διαδίκτυο.
Περισσότερα »
Ο Σκοτεινός Ιστός (dark web) είναι ένας μύθος – H παρουσίαση του συνιδρυτή του Tor στην DEF CON
Σίγουρα θα έχετε συναντήσει άρθρα που περιγράφουν το τεράστιο μέγεθος του σκοτεινού ιστού (Dark Web) και πώς χρησιμοποιείται από εγκληματίες για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων και συναλλαγών. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των άρθρων είναι τεράστιες υπερβολές. Στη συνδιάσκεψη DEF CON στο Λας Βέγκας, την Παρασκευή, ο Roger Dingledine, ένας από τους τρεις ιδρυτές του Tor Project, δήλωσε ότι υπάρχουν τόνοι παρανοήσεων για το δίκτυο Tor και το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί δημοσιογράφοι παρομοιάζουν το Tor ως τον «παράδεισο των παιδεραστών και των τρομοκρατών»
Περισσότερα »
Ο «φαύλος κύκλος της σιωπής»: Πως η μαζική παρακολούθηση φιμώνει τις μειοψηφούσες απόψεις
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η γνώση της κυβερνητικής επιτήρησης προκαλεί τους ανθρώπους να αυτολογοκρίνουν στο διαδίκτυο τις μειοψηφικές τους απόψεις. Η έρευνα προσφέρει μια αφυπνιστική ματιά στην επικρατούσα άποψη-κράχτη ότι τα κοινωνικά μέσα και η πρόσβαση στο διαδίκτυο επιδρούν «εκδημοκρατιστικά» και ενισχύουν τη γνώμη της μειοψηφίας. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journalism and Mass Communication Quarterly, εξέτασε την επίδραση που είχαν ήπιες υπενθυμίσεις της μαζικής επιτήρησης στους συμμετέχοντες. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων αντέδρασε αποφεύγοντας να εκφράσει απόψεις που θεωρούσε ότι ανήκουν στη μειοψηφία. Η έρευνα αυτή απεικονίζει το πως η εκτεταμένη επίγνωση της κυβερνητικής επιτήρησης, όπως αυτή αποκαλύφθηκε από τον πληροφοριοδότη Edward Snowden το 2013, οδηγεί στην αποσιώπηση των μειοψηφουσών απόψεων.
Περισσότερα »
Παγκόσμια αύξηση της διδασκαλίας των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Η παγκόσμια τάση για την εισαγωγή της διδασκαλίας των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζει να αυξάνεται. Πριν από ένα μήνα ο Καναδάς και η Ιρλανδία ανακοίνωσαν εθνικά σχέδια για τις ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Σε μόλις δύο εβδομάδες, η Νέα Ζηλανδία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν τις δικές τους εθνικές προσπάθειες.Η Νέα Ζηλανδία πρότεινε να είναι υποχρεωτική η διδασκαλία της υπολογιστικής σκέψης και του προγραμματισμού κώδικα στο δημοτικό σχολείο. Η Ρουμανία ανακοίνωσε μια παρόμοια απαίτηση για όλους τους μαθητές στο δημοτικό σχολείο, συμπεριλαμβάνοντας του Code.org στο πρόγραμμα σπουδών. Εν τω μεταξύ, η Μαλαισία ενσωμάτωσε επίσης την πληροφορική ως υποχρεωτικό μάθημα στους μαθητές δημοτικού και ως μάθημα επιλογής σε κάθε γυμνάσιο.
Περισσότερα »
Αναπτύσσοντας την δημιουργικότητα και την καινοτομία στην εκπαίδευση
Τα εκπαιδευτικά συστήματα σε όλο τον κόσμο αλλάζουν συνεχώς με ταχείς ρυθμούς. Οι πληροφορίες αλλάζουν καθημερινά και ο όγκος των πληροφοριών που μαθαίνουν τα παιδιά μας γίνεται όλο και πιο μεγάλος και γεμάτος προκλήσεις με κάθε γενιά που περνάει. Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σημαντικό τα εκπαιδευτικά συστήματα να γίνουν πιο ευέλικτα, πιο προσαρμοστικά, πιο δημιουργικά και πιο καινοτόμα. Αλλά πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτό από τα σχολεία και τους φορείς και πώς αυτά τα ιδρύματα είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν μέσα σε λίγους μήνες ή σε λίγα χρόνια;
Περισσότερα »
Librem 5: Ξεκινά η ανάπτυξη ενός smartphone που θα τρέχει όποια διανομή Linux θέλετε
Ποιες είναι οι επιλογές σας όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα νέο smartphone; Android, iOS και σε μερικές πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα Windows. Υπάρχουν μερικά άλλα λειτουργικά συστήματα ανοιχτού κώδικα, αλλά είναι και αυτά σπάνια. Ως ένθερμος χρήστης του Linux, ίσως χρειαστείτε ένα πραγματικό λειτουργικό σύστημα στο τηλέφωνό σας, βασισμένο στο Linux . Φαίνεται πως το όνειρό σας μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε λίγους μήνες. Η Purism, μια εταιρεία γνωστή από τη δημιουργία hi-end φορητών υπολογιστών με Linux που έχουν ως επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής και το ελεύθερο λογισμικό, μόλις ξεκίνησε μια εκστρατεία crowdfunding για ένα ολοκαίνουργιο smartphone που ονομάζεται Librem 5.
Περισσότερα »
Πως οι διαπραγματεύσεις για την ανοιχτή πρόσβαση στη Γερμανία θα μπορούσαν να αλλάξουν το μέλλον των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων
Σε μια αίθουσα συνεδριάσεων του τρίτου ορόφου, με θέα την διάσημη Potsdamer Platz, εκεί που κάποτε υπήρχε το τείχος του Βερολίνου, διαπραγματεύεται το μέλλον των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων. Το σκηνικό είναι κατάλληλο, γιατί αν οι βιβλιοθήκες και οι ακαδημαϊκοί ηγέτες επιτύχουν τους στόχους τους, σύντομα θα πέσει ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο: τα paywall που περιβάλλουν τα περισσότερα ερευνητικά άρθρα. Κατά τα τελευταία 2 χρόνια, περισσότερες από 150 γερμανικές βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα έχουν διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο που προσπαθεί να αναγκάσει τους εκδότες σε έναν νέο τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αντί να αγοράζουν συνδρομές σε συγκεκριμένα περιοδικά, τα μέλη της κοινοπραξίας επιθυμούν να πληρώνουν στους εκδότες ένα ετήσιο κατ ‘αποκοπήν ποσό, που καλύπτει το κόστος δημοσίευσης όλων των ερευνών των οποίων οι πρώτοι συγγραφείς ανήκουν σε γερμανικά ιδρύματα. Αυτά τα άρθρα θα είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, τα γερμανικά ιδρύματα θα έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του εκδοτικού οίκου.
Περισσότερα »
Ο νέος νόμος της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα βάζει ημερομηνία λήξης στις startups
Η μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που συζητείται αυτήν την εποχή στην ΕΕ, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ορισμένους τύπους νεοφυών επιχειρήσεων, μόλις κλείσουν τα τρία έτη λειτουργίας τους. «Γνωρίζουμε από τους επιχειρηματίες που μιλήσαμε μαζί τους, ότι θα μεταφέρουν την επιχείρησή τους εκτός Ευρώπης εάν ο νόμος αυτός γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο Λέναρντ Κοσβίτζιτς, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Allied for Startups. Η επερχόμενη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ έχει συζητηθεί έντονα τους τελευταίους μήνες. Τα αυστηρά μέτρα που προτείνει σχετικά με την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων, θα έχουν μια ακούσια αρνητική επίδραση στις ευρωπαϊκές νέες τεχνολογίες. Κατ ‘αρχήν, κάθε εταιρεία που χρησιμοποιεί κείμενο ή δεδομένα που δεν κατέχει, δεν θα επιτρέπεται να το κάνει χωρίς ρητή άδεια. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο για τα περισσότερες startups που ασχολούνται με δεδομένα, τα οποία βασίζονται σε online data scraping και mining.
Περισσότερα »
|