Ενημερωτικό Δελτίο Μαΐου 2017
Άσκηση Κυβερνοάμυνας ‘ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2017
Από τις 29 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια εθνική άσκηση Κυβερνοάμυνας ‘ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2017’ που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών και η ομάδα εργασίας Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, privacy.ellak.gr με ανοιχτό κάλεσμα συγκρότησε ομάδα για την άσκηση. Στην ομάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν 55 ειδικοί ερευνητές σε θέματα ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, και δημιουργήθηκαν τρεις ομάδες: Στην Αθήνα, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Στην Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Στην Λάρισα, στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (TEI) Θεσσαλίας.
Περισσότερα »
Kαλοκαιρινό σχολείο PowerPython: 10-14 Ιουλίου στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, συνδιοργανώνουν καλοκαιρινό σχολείο για την python από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου 2017 στη Ζάκυνθο. Το Power Python Summer School είναι ένα θερινό σχολείο μιας εβδομάδας, με τη μορφή εργαστηριακών μαθημάτων προγραμματισμού που στοχεύει στην εκμάθηση προχωρημένων θεμάτων της γλώσσας Python και ισχυρών βιβλιοθηκών της γλώσσας, με έμφαση στην ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων.
Περισσότερα »
Η Ευρώπη είναι μια ψηφιακή αποικία, εξαρτημένη από ένα προμηθευτή λογισμικού: Μια έρευνα του Investigate Europe
Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη χρησιμοποιούν λογισμικό από τη Microsoft στις διοικήσεις τους – και κάνουν τους εαυτούς τους όλο και πιο εξαρτημένους από την αμερικανική εταιρεία. Γιατί αυτό είναι τόσο επικίνδυνο – τεχνικά και πολιτικά; Όταν συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου, συνήθως δεν υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για κάποιον έξω από τα όρια της πόλης. Αλλά μια ημέρα του Φεβρουαρίου όλα ήταν διαφορετικά. Όλες οι θέσεις των δημοσιογράφων και του κοινού ήταν κατειλημμένες στη μεγάλη αίθουσα του μεγαλοπρεπούς, νεο-γοτθικού Δημαρχείου. Όσοι δεν κατάφεραν να βρουν κάθισμα, στέκονταν όρθιοι στους διαδρόμους. Τα μέλη του Συμβουλίου ανέφεραν ότι έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ερωτήσεις από ΜΜΕ από όλη τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Περισσότερα »
LibreOffice Now: Ένα εργαλείο για την μετάβαση στο LibreOffice από την πόλη της Ναντ
H γαλλική πόλη της Nantes (Nantes Métropole) για τη μετάβασή της στο LibreOffice, δημοσίευσε ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιεί για τον προγραμματισμό της μετάβασης. Η μετάβαση από το εμπορικό λογισμικό στην ελεύθερη σουίτα παραγωγικότητας LibreOffice ξεκίνησε το 2013 και πρόκειται να εξοικονομήσει στην πόλη 260.000 ευρώ ετησίως. Η μετάβαση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016.Το εργαλείο, το LibreOffice Now, δημιουργήθηκε ως μέρος της στρατηγικής της πόλης για τη διαχείριση των αλλαγών μεταξύ των χρηστών, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Η διαχείριση της αλλαγής ήταν στο επίκεντρο αυτού του έργου μετάβασης, δήλωσε ο διευθυντής έργων πληροφορικής Eric Ficheux, καθώς 5.000 σταθμοί εργασίας γύρισαν στο LibreOffice. Για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, ο Ficheux και η ομάδα του ξεκίνησαν τη διαδικασία μετάβασης με πιλότους μικρής κλίμακας, o καθένας από τους οποίους κάλυπτε 300 σταθμούς εργασίας, και κέρδισε την υποστήριξη βασικών παραγόντων της διοίκησης.
Περισσότερα »
Το Open Invention Network επεκτείνει την προστασία των ανοιχτών πατεντών και πέρα από Linux
Το Open Invention Network είναι η μεγαλύτερη κοινότητα μη-επιθετικής πολιτικής πατεντών. Από την ίδρυση του το 2005, το Open Invention Network μέχρι και σήμερα αριθμεί πάνω από από 1.700 μέλη – από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για βασικά έργα ανοικτού κώδικα μέχρι και νεοφυείς επιχειρήσεις. Το στρατηγικό χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας του Open Invention Network περιέχει περισσότερες από 1.000 πατέντες ευρεσιτεχνίας και εφαρμογές σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, η ζώνη μη-επιθετικής πολιτικής πατεντών που έχει οριστεί από το OIN Linux Definition έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει περισσότερα από 2.300 πακέτα λογισμικού, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ελευθερία δράσης σε βασικές λειτουργικότητες για τα παγκόσμια έργα ανοιχτού λογισμικού και τις πλατφόρμες τεχνολογίας όπως το Linux, η Red Hat, η SUSE, το Android, το Open Stack και το Apache.
Περισσότερα »
2ο Serres Hackathon “Smart City – Ευφυής Πόλη” 6-7 Μαΐου: TEI Κεντρικής Μακεδονίας
Η τεχνολογική κοινότητα Σερρών SerresTech.gr και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (Σερρών) διοργανώνουν το 2ο Hackathon Serres με θέμα “Smart City – Ευφυής Πόλη” το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου 2017. Μετά την επιτυχή διοργάνωση του 2016 ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά με την εμπειρία της 1ης διοργάνωσης καθώς και με την υποστήριξη περισσότερων φορέων και εταιρειών. Στις 6 και 7 Μαΐου και για 34 συνεχόμενες ώρες 40 και πλέον άτομα – φοιτητές, προγραμματιστές και άνθρωποι που αγαπούν την τεχνολογία και την πόλη – συγκεντρώνονται στο χώρο του ΤΕΙ Σερρών για να στόχο την δημιουργία εφαρμογών ανοιχτού κώδικα (open source) web, κινητών τηλεφώνων αλλά και άλλων τεχνολογιών (πχ Internet of Things, collaboration κτλ), οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία της πόλης, παρέχοντας στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις νέες, καινοτόμες υπηρεσίες, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Περισσότερα »
Οι πιο δημοφιλείς γλώσσες προγραμματισμού για το 2017 μέσα από την έρευνα του Stack Overflow
To Stack Overflow δημοσίευσε πριν από λίγο καιρό την ετήσια έρευνα του για το 2017. Φέτος, πάνω από 64.000 προγραμματιστές συμμετείχαν στην έρευνα και έκαναν γνωστές τις προτιμήσεις τους. Στην πρώτη θέση, ως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα προγραμματισμού για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, βρίσκεται η JavaScript, ακολουθούμενη από την SQL και την Java. Το Stack Overflow είναι από τις μεγαλύτερες online κοινότητες στον κόσμο, για προγραμματιστές, όπου μπορούν να μάθουν γλώσσες προγραμματισμού να ανταλλάξουν ιδέες και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο. Η ετήσια έρευνα του, δίνει μια αρκετά αξιόπιστη απεικόνιση για τις τρέχουσες τάσεις προγραμματισμού, το έργο των developers και τις συνήθειες και τις προτιμήσεις τους.
Περισσότερα »
Απολογισμός του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ
To 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ, «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη», πραγματοποιήθηκε στις 28, 29, 30 Απριλίου 2017, στην Σύρο, υπό την Αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Αρκετοί εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα επισκέφθηκαν τη Σύρο για να παρακολουθήσουν το συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν 100 περίπου εισηγήσεις, σε 4 παράλληλες συνεδρίες και υλοποιήθηκαν 28 βιωματικά εργαστήρια. Σκοπός του συνεδρίου ήταν ο ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος αναφορικά με την εφαρμογή των «Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση» (ΤΠΕ), καθώς και τις σύγχρονες πρακτικές έτσι όπως διαμορφώνονται στη σχολική πραγματικότητα.
Περισσότερα »
Βαρόμετρο Ανοιχτών Δεδομένων: 3 τρόποι για τις κυβερνήσεις ώστε να μείνουν στην κορυφή»
Σε ένα πολιτικό κλίμα όπου «ψευδείς ειδήσεις» συναντώνται καθημερινά, είναι η καλύτερη στιγμή για τις κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα «ανοιχτά» κυβερνητικά δεδομένα. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Open Data Barometer – μιας απεικόνισης των δημοσιευμένων δεδομένων ανάμεσα σε 115 κυβερνήσεις. Εννέα στα δέκα κυβερνητικά δεδομένα εξακολουθούν να μην είναι δημοσιοποιημένα. Σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να διπλασιάζουν την δημοσιοποίηση πληροφοριών με σκοπό την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, παρατηρείται ακόμη και μείωση των ανοιχτών δεδομένων.Γιατί συμβαίνει αυτό;
Περισσότερα »
|