ΕΛΛΑΚ ΝΕΑ

Ενημερωτικό Δελτίο Μαρτίου 2017


PUBLIC INTEGRITY HACKATHON, 1-2 Απριλίου 2017 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) από κοινού με την Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΓΕ.ΓΑ.ΚΑ.Δ.), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), διοργανώνει Hackathon για την Ακεραιότητα στον Δημόσιο Τομέα. Πρόκειται για ένα συμμετοχικό μαραθώνιο προγραμματισμού που απευθύνεται σε φοιτητές, ακαδημαϊκούς ερευνητές, προγραμματιστές, καθώς και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς αναζητώντας τρόπους να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία σχετικά με τα θέματα αυτά. Η διαφθορά στο δημόσιο τομέα αποτελεί ένα από τα πιο διαβρωτικά φαινόμενα της εποχής μας. Οδηγεί σε σπατάλη δημοσίων πόρων, οξύνει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, δίνει έδαφος σε δυσαρέσκειες και πολιτική πόλωση και μειώνει την εμπιστοσύνη απέναντι στους δημόσιους θεσμούς. Περισσότερα »




Έρευνα της ΕΕ: Ο ανοιχτός κώδικας θα πρέπει να υποστηριχθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης

Σύμφωνα με τις ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης για τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας, το λογισμικό ανοικτού κώδικα κατατάσσεται ως μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λογισμικού, Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 5 Μαρτίου συστήνει στις δημόσιες διοικήσεις στην Ευρώπη, να στηρίξουν τη χρήση του ανοιχτού κώδικα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, μιας και ο «ανοιχτός κώδικας είναι σημαντικός για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας λογισμικού.» Περισσότερα »




Open Call for Educators

Educators who are interested to teach, design educational scenarios and produce the required educational material for special courses in Python, Physical Computing and Educational Content Creation should express their interest by completing this form. Job Description: Every course consists of 4 (every Saturday for 1 month) 3-hour lessons (total 12 hours ), the educational materials will be in English and adapted for mixed courses (Greek and refugee teenagers), the educational materials and the exercises will be developed in elearning modules for moodle, all educational materials will be implemented in https://elearn.ellak.gr/ and will be made available with Creative Commons License. The teachers will be reimbursed for developing the teaching materials and teaching the courses. Περισσότερα »




Επιστολή προς την ΕΕ: Η σημασία των κοινοτικών δικτύων στην αναθεώρηση του European Telecom Package

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του European Telecom Package, Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, μαζί με δεκάδες κοινοτικά δίκτυα και οργανισμούς από όλη την Ευρώπη, συνυπέγραψε την ανοιχτή επιστολή που συντάχθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα netCommons, σχετικά με τη σημασία των κοινοτικών δικτύων για τις ελευθερίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η επιστολή, η οποία θα αποσταλεί στους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ, κάνει μια σειρά από συστάσεις για τη διατήρηση της ανάπτυξης των κοινοτικών δικτύων. Η αναθεώρηση του European Telecom Package, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για την ενίσχυση της διαφάνειας, των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών όπως και της δυνατότητας για όλους τους φορείς (κυρίως των μικρότερων φορέων και οργανισμών) να είναι σε θέση να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον μέσα στην λεγόμενη ενιαία ψηφιακή αγορά. Επίσης, στην επιστολή επισημαίνεται η σημασία μιας δίκαιης και ισότιμης ρύθμισης για όλους τους παράγοντες του οικοσυστήματος των τηλεπικοινωνιών, ιδίως των τοπικών κοινοτήτων και των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αυτή η αναθεώρηση δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια κλειστή αγορά που θα αποτελείται από λίγους μονοπωλιακούς φορείς. Περισσότερα »




Openfest 2017 13-14 Μαΐου στο TEI Πειραιά: Κάλεσμα για συμμετοχές

Το Openfest είναι φεστιβάλ Ανοικτού Κώδικα, Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Hardware και γενικά Ανοικτής Γνώσης. Διοργανώνεται εθελοντικά από σπουδαστές του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Λειτουργικών Συστημάτων σε μη καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Ξεκίνησε το 2001 με την ονομασία Installfest 2001 και την επόμενη χρονιά (2002) πήρε το σημερινό του όνομα. Για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι το 2010, έτος κατά το οποίο έγινε η «δυναμική επιστροφή» της διοργάνωσης, το φεστιβάλ δεν είχε διεξαχθεί. Το 2011 διοργανώθηκε και πάλι στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Πειραιά. Το 2016 ξεκίνησε πάλι δυναμικά και φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ λαμβάνει χώρα στον χώρο του Τ.Ε.Ι Πειραιά το Σαββατοκύριακο 13 – 14 Μαίου 2017 Περισσότερα »




Σύντομα σε εφαρμογή τo νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας

Τον Μάρτιο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει ανακοίνωση για την εφαρμογή ενός νέου ευρωπαϊκού πλαισίου διαλειτουργικότητας (EIF). Το νέο πλαίσιο θα παρέχει μια κοινή προσέγγιση για τις δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη στην προσπάθειά τους να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν end-to-end και καλύτερης ποιότητας ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Πρακτικά αυτό θα γίνεται μέσω των συστάσεων για την εφαρμογή των αρχών και των μοντέλων της διαλειτουργικότητας με τη χρήση συγκεκριμένων λύσεων πληροφορικής. Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων είναι το αποτέλεσμα της αναθεώρησης του υπάρχοντος πλαισίου, με έναν τρόπο ώστε οι νέες πολιτικές της ΕΕ (π.χ. οδηγία για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα, η οδηγία INSPIRE, ο κανονισμός eIDAS), οι αναδυόμενες τεχνολογικές τάσεις (μεγάλα και ανοιχτά δεδομένα, cloud) και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα προγράμματα διαλειτουργικότητας, λήφθηκαν υπόψη. Περισσότερα »




15η Globelics International Conference Athens, 11-13 October 2017: Κάλεσμα για παρουσιάσεις

Η 15η διάσκεψη Globelics θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Ελλάδα και φιλοξενείται από το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στις 11-13 Οκτωβρίου, 2017. Το Globelics είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερους από 2000 επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα, την καινοτομία και την οικοδόμηση ικανοτήτων που συμβάλλουν στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη. Το δίκτυο είναι εμπνευσμένο από το έργο του Christopher Freeman και του Richard Nelson και είχε αρχικά δημιουργηθεί για την συνεργασία Περισσότερα »




ΗΠΑ: To ιστορικό αναζήτησης και περιήγησης των χρηστών προς πώληση από τους παρόχους (ISPs)

«Μαύρη ημέρα» για την προστασία δεδομένων στο διαδίκτυο χαρακτηρίζεται από το διεθνή τύπο η χθεσινή , καθώς εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ μία σειρά μέτρων, με τα οποία πρακτικά επιτρέπεται στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) να πωλούν, χωρίς να λαμβάνουν άδεια, το ιστορικό περιήγησης των χρηστών. Ειδικότερα, μετά από τη Γερουσία, και η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την ανάκληση των κατευθυντήριων γραμμών οι οποίες είχαν τεθεί επί προεδρίας Ομπάμα για την προστασία των καταναλωτών από παρόχους οι οποίοι επιδιώκουν τη συλλογή και μεταπώληση προσωπικών δεδομένων των πελατών τους. Περισσότερα »




Ψευδείς ειδήσεις (fake news): Το περίπλοκο πλαίσιο της παραπληροφόρησης

Μέχρι τώρα όλοι έχουμε καταλήξει στο να συμφωνήσουμε ότι ο όρος “ψευδείς ειδήσεις” (fake news) είναι άχρηστος, αλλά χωρίς μια εναλλακτική λύση, απλά τον χρησιμοποιούμε αδέξια κάθε φορά ως μια φράση μέσα σε εισαγωγικά. Ο λόγος που αγωνιζόμαστε για να αντικαταστήσουμε αυτόν τον όρο είναι επειδή αυτός αναφέρεται σε κάτι που είναι πολύ περισσότερα από μόνο ειδήσεις, πρόκειται για το σύνολο του οικοσυστήματος της πληροφόρησης. Και ο όρος ψευδείς, δεν φτάνει για να περιγράψει την πολυπλοκότητα των διαφόρων τύπων της παραπληροφόρησης / misinformation (δηλ. την ακούσια ανταλλαγή των ψευδών πληροφοριών) και της αντιπληροφόρησης / disinformation (την σκόπιμη δημιουργία και ανταλλαγή των πληροφοριών που είναι γνωστό ότι είναι ψευδείς). Περισσότερα »




rightcopyright.eu: Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη βελτίωση των πνευματικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση

Πριν από λίγες ημέρες, το COMMUNIA International Association εγκαινίασε την εκστρατεία rightcopyright.eu, με στόχο την βελτίωση του πλαισίου των πνευματικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση. Στόχος της εκστρατείας είναι να υψώσουμε τη φωνή μας ώστε να επηρεαστούν οι νομοθέτες για την δημιουργία καλύτερων νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων στην εκπαίδευση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο οδηγίας περί πνευματικών δικαιωμάτων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση. Δυστυχώς, η παρούσα πρόταση είναι πολύ απογοητευτική και δεν διευκολύνει την εκπαίδευση. Για αυτό το λόγο το Communia ξεκίνησε την εκστρατεία rightcopyright.eu, ώστε να συγκεντρωθούν οι φωνές των εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη, για γίνει γνωστό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο πλαίσιο πνευματικών δικαιωμάτων για την εκπαίδευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την πρόταση εντός του τρέχοντος έτους, και μπορεί να την αλλάξει, να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει. Περισσότερα »




Η Ευρώπη δεν έχει τίποτα να φοβηθεί, παρά τον ίδιο τον φόβο: Μια έρευνα για την πολιτική του φόβου σε έξι κράτη-μέλη

Υπάρχει ένα φάντασμα που στοιχειώνει την Ευρώπη: η κουλτούρα και η πολιτική του φόβου, η οποία αυξάνει την επιρροή της με μυριάδες τρόπους. Πιο ορατά, η άνοδος των ακροδεξιών λαϊκιστικών κινημάτων, η κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ πολιτών και πολιτικών θεσμών, και ο πολλαπλασιασμός του αυταρχισμού και της ρητορικής του αποκλεισμού.Αυτό το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επεδίωξε να «συλλάβει» ένα στιγμιότυπο από τους τρόπους με τους οποίους ο φόβος εκδηλώνεται στο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα των έξι διαφορετικών κρατών – μελών: το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Σουηδία. Περισσότερα »




Πείτε ΟΧΙ στη λογοκρισία και το φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου του άρθρου 13- #CensorshipMachine

Στον απόηχο των επικίνδυνων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απαιτούν από τις διαδικτυακές πλατφόρμες περιεχομένου να φιλτράρουν τις δημοσιεύσεις των χρηστών για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, οι Ευρωπαίοι υποστηρικτές ψηφιακών δικαιωμάτων ζητούν από τους χρήστες του Διαδικτύου σε όλη την Ευρώπη να δράσουν για την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, προτρέποντας τους ευρωβουλευτές τους , να σταματήσoυν την #CensorshipMachine του άρθρου 13 και να “σώσουν τα meme”. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το άρθρο 13, μια πρόταση οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα στην ενιαία ψηφιακή αγορά, μια εξαιρετικά επικίνδυνη πρόταση για τη δίκαιη χρήση και την ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο. Περισσότερα »




Το δικαίωμα στη λήθη: Ένα νέο ψηφιακό δικαίωμα για τον Κυβερνοχώρο

Το δικαίωμα στη λήθη αποτελεί ένα νέο ψηφιακό δικαίωμα, το οποίο περιλαμβάνεται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός 2016/679) που θα τεθεί σε ισχύ το 2018. Το δικαίωμα έχει ήδη αναγνωριστεί με την απόφαση της 13ης Μαΐου 2014 (υπόθεση C-131/12) του Δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο προέβη σε ερμηνεία των διατάξεων της οδηγίας 95/46 / ΕΟΚ ώστε να περιλαμβάνουν το «δικαίωμα της λήθης» στο Διαδίκτυο. Η υπόθεση αυτή αφορούσε στις μηχανές αναζήτησης και την υποχρέωσή τους να αφαιρούν συνδέσμους προς ιστοσελίδες από τις λίστες των αποτελεσμάτων τους, έπειτα από αιτήματα των υποκειμένων των δεδομένων, με το επιχείρημα ότι οι πληροφορίες αυτές δε θα πρέπει πλέον να συνδέονται με το όνομά τους μέσω ενός τέτοιου καταλόγου. Το Δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι ακόμη και η αρχικώς νόμιμη επεξεργασία δεδομένων που είναι αληθή, μπορεί, κατά τη διάρκεια του χρόνου, να καταστεί ασυμβίβαστη με την οδηγία 95/46/ΕΟΚ, όταν τα εν λόγω δεδομένα δεν είναι πλέον απαραίτητα, υπό το πρίσμα των σκοπών για τους οποίους είχαν συλλεγεί ή τύχει επεξεργασίας Περισσότερα »





Small hr
Footer