ΕΛΛΑΚ ΝΕΑ

Ενημερωτικό Δελτίο Ιανουαρίου 2017


4η Συνάντηση Εργασίας (focus group) για το Ευρωπαϊκό έργο «Your Data Stories»

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, www.eellak.gr) σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και την ATC διοργάνωσαν στο χώρο του στο χώρο του INNOVATHENS την 4η συνάντηση εργασίας (focus group) για το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο Your Data Stories (YDS). Στο focus group συμμετείχαν στελέχη του Υπουργείου και άλλων φορέων του Δημοσίου και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και δημοσιογράφοι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της διαφάνειας, του ελέγχου και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Στόχος της συνάντησης ήταν η επίδειξη λειτουργίας της νέας έκδοσης της πλατφόρμας YDS και η επαλήθευση της χρηστικότητας της από τους ίδιους τους χρήστες. Περισσότερα »




Μια έρευνα για το κόστος των μεταρρυθμίσεων ανοιχτής διακυβέρνησης

Πώς μπορούν οι κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι παίρνουν πίσω την αξία των χρημάτων τους, όταν αγκαλιάζουν τις μεταρρυθμίσεις της ανοιχτής διακυβέρνησης; Μια έρευνα, που είναι σε εξέλιξη, δείχνει ότι οι ανοιχτές κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις – αυτές οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και την υπευθυνότητα- μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα ανάπτυξης, αν εφαρμοστούν σωστά από τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιηγηθούν ανάμεσα στις μυριάδες των επιλογών και των πρωτοβουλιών καθώς προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και την επίτευξη των φιλόδοξων Στόχων Αειφόρας Ανάπτυξης (SDGs). Χωρίς μια γενική ιδέα για το πιθανό κόστος και τα οφέλη που οι διαφορετικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν, πώς μπορούν οι κυβερνήσεις να διαθέσουν τους πόρους τους αποτελεσματικά; Περισσότερα »




Η 3d εκτύπωση ως μέσο διδασκαλίας φυσικής και μαθηματικών: Το παράδειγμα του μπουκαλιού-πυραύλου

Στο Vathorst College στην Ολλανδία, το μάθημα της 3D εκτύπωσης προσφέρεται ως μάθημα επιλογής στα παιδιά που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την τεχνολογία. Μετά τη συναρμολόγηση ενός 3D εκτυπωτή στην τάξη, οι μαθητές χρησιμοποιούν για να εκτυπώσουν μέρη ενός πυραύλου-μπουκαλιού, που θα εκτοξευθεί με την πίεση του νερού. Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει στους μαθητές να διευρύνουν τις γνώσεις τους για την επιστήμη και για τα μαθηματικά με την 3D εκτύπωση ως ζωτικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Περισσότερα »




9 εργαλεία web mapping ανοιχτού λογισμικού

Τα τελευταία χρόνια, η έλευση του Web Mapping μπορεί να θεωρηθεί ως μια σημαντική νέα τάση στη χαρτογραφία. Αν ψάχνετε να ξεκινήσετε web mappnig υπάρχουν πολλά εργαλεία ανοικτού κώδικα τα οποία μπορείτε να αναζητήσετε και να καλύπτουν τις ανάγκες σας. Στο παρόν άρθρο θα παρουσιαστούν 9 από αυτά με τις βασικές τους πληροφορίες. To OpenLayers καθιστά εύκολη την εισαγωγή ενός δυναμικού χάρτη σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα. Μπορείς να εισάγεις tiles από OSM, Bing, MapBox, Stamen, κάθε άλλη XYZ πηγή που μπορείς να βρεις. Το OpenLayers έχει αναπτύξει τη περαιτέρω χρήση σε όλα τα είδη των γεωγραφικών πληροφοριών. Είναι εντελώς δωρεάν, ανοιχτού κώδικα JavaScript, και διατίθεται βάσει της Άδειας BSD (γνωστή επίσης ως FreeBSD).Το OpenScales είναι ένα ανοιχτού κώδικα (LGPL) framework χαρτογράφησης γραμμένο σε ActionScript 3 και Flex το οποίο επιτρέπει σε προγραμματιστές να δημιουργήσουν Rich Internet Mapping Applications. Περισσότερα »




ZeroPhone: Το πάμφθηνο Open Source smartphone που τρέχει Linux

Το Raspberry Pi είναι ένας single-board υπολογιστής που κοστίζει (από) 35 δολάρια, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Συνδέστε ένα πληκτρολόγιο, τηλεόραση ή DVI / HDMI οθόνη και μια κάρτα SD με ένα υποστηριζόμενο Linux εγκατεστημένο ή και ένα FreeBSD πλέον και έχετε ένα μικρό υπολογιστή, καθ’ όλα έτοιμο για να πάτε στην δουλειά σας ή για κάμπινγκ αφού μπορεί να τροφοδοτηθεί ακόμα και από φωτιά. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ανακηρύχθηκε και σε ένα από τα πέντε κορυφαία Linux projects για το 2012. Εξού και το Raspberry Pi Zero θεωρείται ως μία από τις πιο προσιτές και χρήσιμες καινοτομίες στην βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έχει βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν προγραμματισμό. Είναι αυτό που έδωσε στους κατασκευαστές την δυνατότητα να αναπτύξουν, με μικρό κόστος, ισχυρά DIY πρότζεκτς (DIY = do-it-yourself = κάντο μόνος σου).. Μπορείτε να κάνετε πραγματικά απίστευτες δημιουργίες με ένα Raspberry Pi και όχι άδικα κατέστη πραγματική επιτυχία μεταξύ των οπαδών της τεχνολογίας ανά τον κόσμο. Περισσότερα »




«Το αγοράσαμε, μας ανήκει, μπορούμε να το επισκευάσουμε»: Ανοιχτές πολιτικές για τα δημόσια ψηφιακά αγαθά

Το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν πρέπει να παρεμβαίνει με την ελευθερία σας για να αγοράσετε κάποιο αγαθό, αλλά ούτε στην ελευθερία σας να το επισκευάσετε, να πειραματιστείτε με αυτό, να το ανακυκλώσετε, να το χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συσκευή, να το δανείσετε, και στη συνέχεια να το χαρίσετε (ή να το πουλήσετε), όταν τελειώσετε. Πολλοί κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων επιβαρύνουν το περιεχόμενό τους με τη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM) ή με περιοριστικές συμφωνίες αδειοδότησης που προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση, την τροποποίηση και τη διανομή έργων πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται κατάχρηση του δίκαιου της πνευματικής ιδιοκτησίας, μέσω υπηρεσιών ελέγχου της πρόσβασης και της χρήσης του νόμιμα αποκτηθέντος περιεχομένου. Περισσότερα »




Το Δημόσια χρηματοδοτούμενο λογισμικό για την έρευνα θα πρέπει να είναι ελεύθερο λογισμικό

Η Ανοιχτή Επιστήμη – σε αντίθεση με την Ανοιχτή Πρόσβαση – δεν αφορά μόνο μια μορφή δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της έρευνας. Η Ανοιχτή επιστήμη στοχεύει να καλύψει και να ανοίξει όλη την διαδικασία της έρευνας: από την μέθοδο σχεδιασμού για τη συλλογή δεδομένων για τους υπολογισμούς ως την τελική δημοσίευσή της. Το λογισμικό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ουσιαστικά όλων των επιστημών στις μέρες μας, και σχεδόν όλα τα βήματα που εμπλέκονται σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα έχουν ανάγκες που καλύπτονται από τη χρήση λογισμικού. Και εδώ είναι ακριβώς το θέμα: Το ιδιόκτητο λογισμικό δεν μπορεί να προσφέρει την προσέγγιση της διαφάνειας που απαιτείται για να διατηρήσει τα επιστημονικά πειράματα και τα αποτελέσματα, διαφανή και να με δυνατότητα να αναπαραχθούν. Περισσότερα »




Open House: Μια δράση για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής

Το Open House είναι ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Περισσότερα »




Το δίκτυο είχε τη δική του ιστορία : Το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο sarantaporo.gr

Mια μαθήτρια από ένα απομονωμένο χωριό που περνάει πρώτη στη σχολή προτίμησής της στο πανεπιστήμιο χωρίς φροντιστήριο με τη βοήθεια του ίντερνετ, ένας συντοπίτης της γεωργός που καταφέρνει να πουλήσει χωρίς μεσάζοντες την αδιάθετη παραγωγή του, ακόμη και ένας παππούς που σερφάρει στο διαδίκτυο διατηρώντας λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη έγιναν εφικτά χάρη στην αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση sarantaporo.gr, που κατάφερε να δικτυώσει 15 απομακρυσμένα χωριά του Δήμου Ελασσόνας οικοδομώντας ένα κοινοτικό ασύρματο δίκτυο, εκεί που οι επίσημες πολιτικές και τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος απέτυχαν προς επίρρωσιν του σαββοπουλικού «των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλους γαλαξίες»… επί της Γης. Περισσότερα »




Πρόσκληση για δημιουργία Μητρώου Προγραμματιστών Ανοικτού Λογισμικού ΥΠ.Π.Ε.Θ.

Tο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων(ΥΠ.Π.Ε.Θ.) για την καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων πληροφοριακών συστημάτων του, συγκροτεί Μητρώο Προγραμματιστών Ανοικτού Λογισμικού. Σκοπός του Μητρώου είναι η δημιουργία και ο διαρκής εμπλουτισμός μιας βάσης δεδομένων έμπειρων προγραμματιστών, δυνητικών συνεργατών του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και εποπτευομένων φορέων του. Περισσότερα »





Small hr
Footer