ΕΛΛΑΚ ΝΕΑ

Ενημερωτικό Δελτίο Δεκεμβρίου 2016


Οι εγγραφές ξεκίνησαν: Ανοιχτά Μαθήματα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ σε 2 σχολεία της Αθήνας

Στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία, μια πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) σας καλεί να εγγραφείτε στα ανοικτά μαθήματα που θα γίνουν στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών (Ανδριανού 144, Πλάκα) και στο 76o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Κυκλώπων 6. Πετράλωνα). Στα μαθήματα αυτά μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε επιθυμεί (συμπληρώνοντας τις φόρμες εγγραφής) για να μάθει να συγγράφει λήμματα στη Βικιπαίδεια, να μάθει να χρησιμοποιεί Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους (ΑΕΠ) καθώς και να εξοικειωθεί με την έννοια των πνευματικών δικαιωμάτων, να αποκτήσει τις απαραίτητες δεξιότητες για να εμπλουτίζει με πληροφορίες χάρτες της γειτονιάς του με το OpenStreetMap, να μάθει να εγκαθιστά και να χρησιμοποιεί το Ubuntu Linux στο υπολογιστή του και να εκπαιδευτεί στη χρήση τεχνολογιών Ανοιχτού Υλικού (Εφαρμογές 3d printing). Περισσότερα »




Απολογισμός του workshop “Πώς σχεδιάζω ένα Ανοιχτό Επιχειρηματικό Μοντέλο” 22/12 @innovathens

Την Πέμπτη 22/12 πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ, “Πώς σχεδιάζω ένα Ανοιχτό Επιχειρηματικό Μοντέλο” στο Innovathens με την συνεργασία του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas, και του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων– INNOVATHENS Περισσότερα »




4η Παγκόσμια Διάσκεψη του OGP και Πολιτική Ανοιχτού Κώδικα

Ολοκληρώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου, η τέταρτη παγκόσμια διάσκεψη κορυφής του OGP στο Παρίσι, με την «Διακήρυξη του Παρισιού για το Open Government Partnership(OGP)» και με την δημιουργία 19 συλλογικών δράσεων από τα μέλη του OGP. Μια από τις συλλογικές δράσεις του OGP είναι και η υιοθέτηση μιας Πολιτικής Ανοιχτού Κώδικα από τα μέλη του OGP. Περισσότερα »




Ανοιχτός Κώδικας στο Σύστημα Διαχείρισης Εγγράφων του Α.Π.Θ. : Alfresco Community Edition

Η πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα Alfresco ECM είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης περιεχομένου και χρησιμοποιείται από χιλιάδες εταιρίες και οργανισμούς εταιρίες σε όλο τον κόσμο. Βασίζεται σε τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού και σε ανοιχτά πρότυπα εγγράφων επιδεικνύοντας σεβασμό στην “αυτοδιάθεση” του χρήστη σχετικά με το περιεχόμενο που παράγει και διαχειρίζεται. Το Alfresco προσφέρει δυνατότητες όπως η κοινή χρήση αρχείων με συγχρονισμό, η χρήση μεταδεδομένων (metadata) για την περιγραφή των αρχείων, διαθεσιμότητα εφαρμογών στο cloud και μάλιστα με αξιοποίηση ανοιχτών προτύπων, απομακρυσμένη πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα, δυνατότητα συγχρονισμού σε cloud, αποθήκευση εκδόσεων των αρχείων (versioning), ανιχνευσιμότητα των αλλαγών (audit trail), αναζήτηση μέσα στο κείμενο των εγγράφων (εκτός από τα μεταδεδομένα και τον τίτλο τους) και καθοριμό της προσβασιμότητας των χρηστών στα αρχεία μέσω ανάθεσης ρόλων επιτρέπουν τον έλεγχο των δεδομένων και την παραγωγική τους χρήση. Περισσότερα »




15 χρόνια Creative Commons, 15 χρόνια προώθησης της ανοιχτής γνώσης και του πολιτισμού

Ο οργανισμός Creative Commons ιδρύθηκε το 2001 από τον Lawrence Lessig, με την υποστήριξη του Center for the Public Domain και από τους σπουδαστές και συνεργάτες της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και το Κέντρο Νομικής Σχολής του Στάνφορντ για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία. Στόχος του Οργανισμού είναι η ανάπτυξη, υποστήριξη και διαχείριση νομικών και τεχνικών υποδομών οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη της ψηφιακής δημιουργικότητας, της ανταλλαγής περιεχόμενου, και της καινοτομίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ο οργανισμός δημιούργησε τις άδειες χρήσης Creative Commons, (www.creativecommons.org), οι οποίες αποτελούν τυποποιημένα νομικά εργαλεία που επιτρέπουν στο δημιουργό να επιλέξει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίον θα διαθέτει το πνευματικό του δημιούργημα (από μουσική και κείμενο μέχρι οπτικό-ακουστικά και καλλιτεχνικά έργα). Κατά αυτό τον τρόπο αυξάνουν την προσβασιμότητα στο περιεχόμενο και επιτρέπουν τη νόμιμη χρήση περιεχομένου σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως ιστολόγια, κοινωνικά δίκτυα, και πλατφόρμες συμμετοχικής δημιουργίας (wikis, κλπ). Περισσότερα »




7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας 26 – 29 Απριλίου 2017

Το 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και υποστηρίζεται από Συλλόγους και Ενώσεις Πληροφορικής καθώς και Τοπικούς Φορείς (Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κ.τ.λ.). Φέτος το Φεστιβάλ θα πργαματοποιηθεί από τις 26 έως τις 19 Απριλίου 2017 με την συμμετοχή 18 πόλεων της Ελλάδας (Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος, Αγρίνιο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Πύργος Ηλείας, Ρόδος, Σύρος, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χανιά και Χίος). Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο μαθημάτων Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), του μαθήματος «Ερευνητικές Εργασίες (Project)» των ΓΕΛ και στη Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων στα ΕΠΑΛ. Περισσότερα »




Ιστορική απόφαση από την Γερουσία για τα Ανοιχτά Δεδομένα στις ΗΠΑ

Ανάμεσα στα αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον της ανοιχτής διακυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα, ένα σύνολο διαχρονικών αρχών για τα ανοιχτά δεδομένα: Τα δεδομένα που δημιουργούνται με τη χρήση δημόσιων κονδυλίων, θα πρέπει να είναι online στη διάθεση των ανθρώπων με ανοιxές μορφές, χωρίς κόστος ή περιορισμούς. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2016, με το S.2852, η Open, Public, Electronic, and Necessary (OPEN) Government Data Act, πέρασε από Γερουσία με την ομόφωνη συγκατάθεση της . Το νομοσχέδιο ορίζει ότι όλα τα δεδομένα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, θα πρέπει να δημοσιεύονται , ως δεδομένα αναγνώσιμα από μηχανή, και σε μια ανοιχτή μορφή που δεν θα περιορίζει την ελεύθερη επαναχρησιμοποίηση τους. Περισσότερα »




7 συνήθη λάθη που κάνουν οι νεοεισερχόμενοι στο Linux χρήστες

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες που στο linux αναζητούν κάτι καινούριο, διαφορετικό, μακριά από τα γνωστά παράθυρα. Όμως αυτή η μετάβαση για αρκετούς από αυτούς δεν είναι και η καλύτερη, κυρίως γιατί συνοδεύεται από κάποια συνήθη λάθη ή παρανοήσεις που θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε εκτενέστερα στο παρόν άρθρο. Πέραν από τα λάθη θα αναφερθούμε και πως μπορούμε να τα ξεπεράσουμε ούτως ώστε η μετάβαση μας στο Linux και στο ΕΛ/ΛΑΚ να είναι όσο το δυνατό ομαλότερη. Λάθος 1ο : Κακή επιλογή διανομής Περισσότερα »




Προς ένα Ανοιχτό Διαδίκτυο των Πραγμάτων: Τα ανοιχτά πρότυπα είναι το μέλλον

Αυτό που είναι σημαντικό για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, δεν είναι ότι κάποια συσκευή μπορεί να κάνει κάτι, μέσω διαδικτύου. Η μαγεία συμβαίνει, όταν πολλές συσκευές αρχίζουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Ο Nicholas Negroponte, δικαίως επικρίνει την πλημμύρα των βαρετών Internet-enabled συσκευών: φούρνος που μπορεί να ελεγχθεί από το τηλέφωνό σας, πλυντήρια ρούχων που σας στέλνουν sms, όταν τελειώσουν την πλύση, και ούτω καθεξής. Ένας φούρνος έχει ενδιαφέρον, όταν ανιχνεύει αυτόματα το κοτόπουλο σας, και προσαρμόζει τη θερμοκρασία του αναλόγως. Ένα πλυντήριο έχει ενδιαφέρον αν μπορεί να ανιχνεύσει τα ρούχα που βάζετε σε αυτό και αυτόματα να καθορίσει το κύκλο πλύσης που θα τρέξει. Αυτό απαιτεί πρότυπα για το πώς η ροδέλα επικοινωνεί με το ρούχο. Είναι άνευ σημασίας αν κάθε κατασκευαστής ενδυμάτων εφαρμόζει ένα διαφορετικό, ιδιόκτητο πρότυπο για την τεχνολογία των NFC tags. Περισσότερα »




Το διαδίκτυο πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό!

Την 1η Οκτώβριου το Internet άλλαξε και κανένας δε το πρόσεξε. Αυτός ο αόρατος μετασχηματισμός θα επηρεάσει το πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό που καθιστά το Internet χρησιμοποιήσιμο: το Domain Name System (DNS). Όταν πληκτρολογεί κανείς το όνομα ενός website σε έναν browser, το DNS είναι αυτό που μετατρέπει το όνομα σε μια σειρά από αριθμούς που καθορίζουν την πραγματική τοποθεσία του website. Σαν ένας τηλεφωνικός κατάλογος, το DNS ταιριάζει τα ονόματα που έχουν νόημα για εμάς σε αριθμούς που δεν έχουν νόημα. Περισσότερα »




Η αξία των Ανοιχτών δεδομένων

Τον Οκτώβριο του 2015, μια έκθεση της PwC έδειξε ότι το πρόγραμμα startup challenge του Open Data Institute, μπορεί να επιστρέψει δεκαπλάσια αξία για τις επενδύσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά τι άλλες επιπτώσεις έχουν τα ανοιχτά δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού; Περισσότερα »





Small hr
Footer