Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε το MoodleMoot Greece 2023

Με τη συμμετοχή περισσότερων από 800 ατόμων και την παρουσίαση 23 επιτυχημένων ομιλιών, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 7ο ετήσιο Συνέδριο “MoodleMoot 2023”, το οποίο διοργάνωσε ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών σε συνεργασία με την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ και φορείς εκπαίδευσης και ανάπτυξης,

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2023. Το φετινό MoodleMoot περιλάμβανε εισηγήσεις με καλές πρακτικές χρήσης της εκπαιδευτικής πλατφορμας Moodle. Βασικός άξονας του συνεδρίου είναι η προώθηση της ιδέας και της σημασίας της ενίσχυσης των δημόσιων ψηφιακών υποδομών με χρήση ανοιχτού λογισμικού σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία της επαναχρησιμοποίησης και βελτίωσης των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (OER), ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση σε μια κατεύθυνση της ενθάρρυνσης προγραμματιστών και ερευνητών για την επέκταση της λειτουργικότητας της πλατφόρμας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη και σε πιθανούς τρόπους ενσωμάτωσης της σε πλατφόρμες εκπαιδευτικής μάθησης, στο πλαίσιο όμως μιας πιο ανθρωποκεντρικής προσέγγισης.

Το διαδικτυακό συνέδριο χαιρέτησε ο Κοσμήτορας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ Καθηγητής κ. Παναγιώτης Τσανάκας, αναφερόμενος στα νέα ψηφιακά επιτεύγματα ως εργαλεία επικοινωνίας αλλά κυρίως και μόχλευσης της εκπαιδευτικής αξίας ενός ιδρύματος. Τόνισε τη συμβολή του οικοσυστήματος για τη βελτίωση των μαθημάτων αλλά και την εξεύρεση νέων μεθόδων για να κερδίσουν τόσο το ενδιαφέρον σπουδαστών όσο και διδασκόντων.

Το λόγο έλαβε ο κ. Δημήτριος Σάμψων, Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς- Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του MoodleMoot GR και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, όπου εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεχή ενδυνάμωση της κοινότητας του moodlemoot, και τις επιτυχημένες προσπάθειες που γίνονται από εκπαιδευτικούς στην Α’ βαθμια και Β’ Βάθμια εκπαίδευση σε τοπικό επίπεδο.

Οι χαιρετισμοί συνεχίστηκαν με την ομιλία της κ. Ευγενίας Λόκανα, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Ικανοτήτων της ΕΔΥΤΕ Α.Ε, όπου συνεχάρη το συνέδριο, και τόνισε τη σημασία να αναδεικνύονται τα παραδείγματα και οι καλές πρακτικές στον τομέα της εκπαίδευσης σε ενιαία γλώσσα. Αναφέρθηκε στους θεμελιώδεις άξονες μιας τέτοιας πρωτοβουλίες: α) στις αρχές που οφείλουν να διέπουν την προσπάθειας με έμφαση στην ανοιχτότητα και στην επακόλουθη ανάγκη για χρήση ανοιχτού λογισμικού β) στην ανάγκη για συνεργασία ολων συστημάτων ήτοι στην διαλειτουργικότητα σε μία εποχή που χρήζει σύνθετης γνώσης γ) στην ασφάλεια και την συμπεριληπτικότητα ώστε να δύνονται ευκαιρίες και να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ψηφιακής ακαδημίας της ΕΔΥΤΕ που ακολουθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο ψηφιακών ικανοτήτων και τις προσαρμογές που μπορεί να ακολουθήσει για την βέλτιστη εφαρμογή στη χώρα μας με βάση της ανάγκες των πολιτών. Κλείνοντας επεσήμανε την ανάγκη για συνέργειες μεταξύ κοινωνίας και αγοράς εργασίας, διοίκησης και ακαδημαϊκής κοινότητας και τη σημασία πρωτοβουλιών όπως το Moodlemoot στο παραπάνω πλαίσιο.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με το καλωσόρισμα από τον κ. Αλέξανδρο Μελίδη, Διευθυντή της ΕΕΛΛΑΚ, όπου ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας που στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες. Αναφέρθηκε στις αλλαγές στον ψηφιακό κόσμο με την έλευση της ΤΝ και του chatGTP και στην ανάγκη για ανοιχτές και προσβάσιμες λύσεις στην εκπαίδευση ενώ τόνισε πως το moodlemoot ακολουθεί τη νέα ψηφιακή μετάβαση θέτοντας περιοχές προτεραιότητας. Τα πρώτα plugins και λοιπές ανοιχτές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη αρχίσει να ενσωματώνονται αφενός για τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών σε διεκπαιρεωτικές και χρονοβόρες διαδικασίες αφετέρου για τη δημιουργία πιο εμπνευσμένων και μαθημάτων. Κλείνοντας επεσήμανε την πρωτοβουλία της ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη δημιουργία ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου ανοιχτού κώδικα στα ελληνικά, του γλωσσAPI.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου μέσα από τα βίντεο, που είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=iQX40npvRL4.

Οι διαφάνειες των παρουσιάσεων είναι διαθέσιμες μέσα από το πρόγραμμα του συνεδρίου. https://pretalx.ellak.gr/moodlemoot-2023/schedule/#